Home

Nieuws 4 reacties

Rabobank blijft renteswap verkopen

Utrecht – Rabobank biedt de renteswap nog steeds aan omdat het, mits vanuit de zorgplicht goed uitgelegd, voor ondernemers een goed product kan zijn.

Dat zegt een woordvoerder van de bank, die een marktaandeel in de sector claimt van meer dan 80 procent. Albert Jan Maat van LTO Nederland roept banken op actief met klanten de dialoog aan te gaan en "een passende oplossing te zoeken".
Maat sprak met Rabobank en ABN Amro. Dat Rabobank en mogelijk andere banken het product nog in de markt zetten, vindt hij niet per se verkeerd. "Het is een complex product. Ik ken ook ondernemers die er blij mee zijn of er eigenlijk niet veel hinder van ondervinden." Maat zegt het moeilijk te vinden uitspraken te doen over een product dat "voor elke ondernemer anders uitpakt" en "vooral bedrijven treft die stoppen of van bank verwisselen".
Hij vindt ook niet dat de agrarische belangenbehartiger zich hoeft aan te sluiten bij één van de diverse gedupeerdenclubs. "LTO Nederland heeft Deutsche Bank destijds met succes gewezen op haar verantwoordelijkheid, toen deze van bepaalde klanten af wilde en daardoor ondernemers in de problemen bracht. Ik denk dat we uit ervaring leren dat LTO echt meer kan bereiken met direct overleg."
Banken hebben volgens Maat gezegd zijn advies te bestuderen. "Ik heb de ervaring dat LTO wel serieus genomen wordt. Het liefst zie ik de banken een lijn openen voor gedupeerden. Zoek gedupeerden actief op en kijk dan naar een oplossing." Maat wil niet speculeren over mogelijke oplossingen. In het algemeen pleit Maat voor vereenvoudiging van financiële producten. "Ik heb het gevoel dat dit besef ook is geland."
Met een renteswap 'ruilt' de ondernemer het risico van een stijging van de kortlopende variabele rente met een andere partij tegen betaling van een vaste rente. Als de variabele rente stijgt, ontvangt de ondernemer een variabele rente van de bank die hoger is dan de vaste rente die betaald wordt. Veel ondernemers sloten renteswaps af om zich in te dekken tegen een stijgende rente, maar het tegenovergestelde gebeurde.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  LTO je lult weer als een varken.Als je een koe verkoopt als goed dan verwacht je geen 3 speen .
  Als je een koe koopt met het verhaal het zou wel eens een 3 speen kunnen zijn ,ben je op de goede weg,'
  Een betrouwbare koehandelaar (BANK) zal gewoon zeggen let op het is een 3 speen. en ook altijd bij ontevredenheid de koe weer ruilen of terug nemen.

 • joannes

  De grote vraag is of de banken wisten dat de rente ging dalen of dat de kans op een rente stijging kleiner was dan een rente daling op het moment van contract afsluiten? Niemand kan in de toekomst kijken maar banken, als rente specialisten, die zelfs nog een hand hadden in de Libor rente vaststelling (vlgs de inmiddels uitgesproken bewijzen en straffen),kan je qua deskundigheid niet vergelijken met agrarische ondernemers op het gebied van rente ontwikkelingen. De tweede vraag is of ze echt in het belang van de ondernemer een swap contract geadviseerd of zelfs als conditie hebben afgedwongen of dat ze voor hun commisie voor hun eigen belang (salaris incentives) hebben gekozen. Wanneer de banken de belonings stuctuur uit die tijd kunnen overleggen met een uitzondering voor de Swap commisie. Het tegenovergestelde is in mijn ogen een bewijs van partijdigheid slechts commisie te scoren ten koste van ondernemers.

 • alco1

  Ik denk @joannes dat je hierin gelijk hebt. De bank is en blijft een commerciële instelling en de medewerkers worden beoordeeld naar het aantal transacties. Ik bedenk me nu hoe vaak mijn vrouw me wel niet verweten heeft, dat ik te argwanend was tegenover die mooie praatjes.

 • varkenshouder1

  Was het niet Gerrit Zalm die in 2007 nog met het koffertje in de hand op prinsjesdag stond te vertellen dat de economie zo super liep en dat er hele mooie tijden aankwamen. Een half jaar daarna explodeerde de economie. Deze vooruitziende man zit nu aan het roer van 'de bank'.!!!, waar ik toen een te hoge renteswap afsloot omdat mijn relatiebeheerder mij kwam vertellen dat de rente zoveel ging stijgen. Het omgekeerde gebeurde.......

Of registreer je om te kunnen reageren.