Home

Nieuws 819 x bekeken 2 reacties

Raad van State wacht stikstofaanpak af

Den Haag - De afdeling Bestuursrecht Raad van State wacht af met welke oplossingen provincies komen om de impasse bij de afgifte van de vergunningen voor de Natuurbeschermingswet te doorbreken.

In het afgelopen jaar heeft de Raad  van State verschillende provincies teruggefloten, omdat ze ten onrechte natuurvergunningen wilden afgeven.

Staatsraad Jaap Polak van de Raad van State zei donderdag bij de presentatie van het jaarverslag dat de Natuurbeschermingswet in combinatie met Europese regelgeving erg ingewikkeld is. Provincies zijn er in het verleden niet altijd in geslaagd om regelgeving te formuleren, die de toets van de Raad van State kan doorstaan.

"Daarmee geven wij geen oordeel over wat de provincie doet", licht Polak toe. "Er is een maatschappelijke druk bij de provincie, die natuurlijk probeert regels te maken die goed zijn voor haar inwoners. Wij kunnen en mogen niet anders dan de provinciale verordening beoordelen aan de hand van de wetten en regels die er zijn."

Vice-voorzitter Piet Hein Donner van de Raad van State zegt dat de decentralisatie in Nederland met zich meebrengt dat er een zwaar beroep wordt gedaan op de juridische capaciteiten bij provincies en gemeenten. Hij ziet dat er een behoefte bestaat aan advisering. Hij ziet daarin geen formele taak voor de Raad van State (die wel adviezen geeft  over wetsvoorstellen). Maar in overleg met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg zou de Raad van State wel kunnen helpen.

Polak  zegt dat de Raad van State nu de wijzigingen afwacht die in het kader van de programmatische aanpak stikstof (PAS) worden gedaan in het parlement. "Dan moeten de provincies met nieuwe oplossingen komen en we zullen zien wat dat oplevert en of er weer nieuwe zaken bij de bestuursrechter komen."

Laatste reacties

  • tinus888

    ze hieven het glas,deden een plas en lieten alles voor wat het was

  • info58

    eigenlijk doet het er niets toe hoe we het in Nederland regelen want de toets van de EU is allesbepalend.

Of registreer je om te kunnen reageren.