Home

Nieuws 1098 x bekeken 1 reactie

'Pachtevaluatie te kort door de bocht'

Den Haag – De pachtevaluatie is te snel en op een aantal onderdelen te kort door de bocht weggeschreven. Dit is de reactie van LTO Nederland op de afgelopen woensdag verschenen evaluatie van de huidige pachtregelgeving door Willem Bruil van het Instituut voor Agrarisch Recht.

De evaluatie van de pachtregel is in het rapport beperkt zegt LTO Nederland. De standsorganisatie had graag een uitgebreidere analyse van het functioneren van de huidige pachtregelgeving inclusief pachtprijzensystematiek gezien. Alleen de hoofdlijnen en tendensen worden weergegeven, schrijft Arnold Michielsen, voorzitter LTO Noord provincie Flevoland en portefeuillehouder pacht bij LTO Nederland in een eerste reactie.

Bruil stelt in zijn evaluatie een regeling voor waarin pachters en verpachters zo veel mogelijk ruimte krijgen om hun zaken onderling te regelen, met waar nodig bescherming voor de pachter en waar mogelijk een stimulans voor langdurig grondgebruik. Bruil bepleit ook een ander systeem om tot redelijke pachtprijzen te komen en een ruime overgangsregeling. Michielsen: "Pachtprijsbeheersing is volgens het rapport overbodig, behalve voor gebouwen en in een aantal gevallen voor grond. De wijze waarop de pachtprijsbeheersing voor landbouwgronden grotendeels wordt weggeschreven en in sommige gevallen voor de grond wordt toegepast, bewijst nog eens hoe groot de worsteling is om tot een goede systematiek te komen."

LTO geeft aan dat de evaluatie een goede basis is voor een discussie over modernisering van het pachtinstrument. Ondanks de genoemde voorbehouden wenst de belangenvereniging in gesprek te gaan om tot de gewenste gebruiksvormen te komen. Michielsen: "Bruil is erin geslaagd aan de hand van zijn evaluatie de noodzaak van herziening weer te geven en nieuwe vormen kansen te geven."

De Bond van Landpachters (BLHB) is nog bezig met het formuleren van een reactie op Bruil's pachtevaluatie.

Eén reactie

  • koestal

    Nog een paar aanpassingen, maar pachtprijsbeheersing is wel nodig ,anders is het hek van de dam

Of registreer je om te kunnen reageren.