Home

Nieuws 7 reacties

Paaseitjes steeds duurder

Londen - Paaseitjes worden steeds duurder. De prijs van cacaobonen, de belangrijkste grondstof van de lekkernij, is in een jaar tijd met ruim 40 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Wereldbank. Alleen al in de afgelopen drie maanden ging de prijs van cacao met een kleine 10 procent omhoog.

Ook de prijs van cacaoboter, een bijproduct van de verwerking van cacao en eveneens een belangrijk ingrediënt van chocoladeproducten, staat op een record. Daardoor is de totale prijs van de zoetwaren ook flink gestegen. Handelaren betalen nu zo'n 3,05 dollar per kilogram cacao.

Volgens marktkenners is de vraag naar chocolade de afgelopen paar jaar steeds verder toegenomen, vooral omdat ook de bevolking van opkomende landen als China het luxeproduct meer is gaan consumeren. Het aanbod is vooralsnog achtergebleven, onder meer omdat een cacaoboom er circa 4 jaar over doet om voor het eerst vruchten te dragen.

Naar verwachting neemt het aanbod dit jaar voor het eerst in drie jaar wel toe, maar zal de vraag naar cacao het aanbod toch nog overtreffen.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Wat een onzin verhaal, als het kippenvoer 40% duurder wordt stijgt de prijs van een echt ei toch ook niet.

 • pinkeltje

  Dus je denkt dat als de prijs van grondstoffen oploopt als gevolg van toenemende vraag, de fabrikanten de prijs van hun product niet verhogen?

 • alco1

  Gerjan. Onzin verhaal? Zie het eerst andersom. Als het ei duur is, zal de vraag naar kippenvoer toenemen, met als gevolg duurder kippenvoer.
  Als het kippenvoer duurder wordt, zullen minder eieren geproduceerd worden. Als dit een tekort oplevert, zal het ei ook duurder worden. (Marktwerking)

 • zon

  Gerjan heeft voor 2013 wel gelijk gehad,
  Ondanks de zeer hoge voerprijs was het aanbod van eieren groot en de prijs bleef laag.

 • gerjan slingenbergh

  Marktwerking heeft niets met kostprijs te maken. De markt wordt uitsluitend beïnvloedt door vraag en aanbod. In België mogen supermarkten niet onder hun kostprijs verkopen. Producenten mogen echter wel onder de kostprijs inkopen.
  @ alco1 De tijd van varkenscycli bestaat niet meer omdat boeren zich zo diep in de schulden hebben gestoken dat met beperkt verlies draaien doorgaans beter is dan helemaal leeg staan

 • koestal

  dan maar een echt ei

 • schoenmakers1

  hetzelfde verhaal als met de friet, als de aardappels een beetje duurder worden gaat een bakje friet meteen 25 cent omhoog, dit gaat er nooit meer af, ook niet als de aardappels niks waard zijn

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.