Home

Nieuws 2708 x bekeken 1 reactie

PAS leidt tot nieuwe knelgevallen

Den Haag - Een nog onbekend aantal bestaande veehouderijen zonder Natuurbeschermingswetvergunning (Nb-vergunning) kan alsnog in de problemen komen door het nieuwe stikstofbeleid.

Dat blijkt uit de mededelingen die staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer heeft gedaan.

De bedrijven veroorzaken een stikstofdepositie die de situatie voor kwetsbare natuurgebieden verslechtert. Alleen al in de noordelijke provincies (met name Friesland en Drenthe) zijn er pakweg 1.500 bedrijven die geen Nb-vergunning hebben of een vergunning die juridisch mogelijk geen stand houdt. De Noordelijke Rekenkamer heeft dat twee weken geleden gemeld.

In Friesland hebben 250 tot 400 bedrijven uitgebreid zonder een Nb-vergunning aan te vragen. In Drenthe gaat het om naar schatting 1.000 bedrijven. In Gelderland werd enkele weken geleden een soortgelijke problematiek gesignaleerd, daar zou het gaan om honderden bedrijven.

De provincie Drenthe heeft op basis van eigen beleid ongeveer 300 Nb-vergunningen afgegeven, die mogelijk zoveel ontwikkelingsruimte gebruiken, dat er in de komende zes jaar - de duur van het programma aanpak stikstof (PAS) - geen verdere ontwikkeling mogelijk is.

Dijksma verwacht dat het merendeel van die bestaande bedrijven zonder Nb-vergunning met de PAS geholpen zal worden. Dat gaat om bedrijven die vallen binnen de bestaande achtergronddepositie die automatisch wordt meegerekend bij de maatregelen om de Natura 2000-gebieden te beschermen.

In de Tweede Kamer bestaat zorg over de positie van de betrokken bedrijven. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven  heeft de kwestie bij de staatssecretaris aanhangig gemaakt na de publicaties van de Noordelijke Rekenkamer in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland. De kwestie speelt niet of nauwelijks in Groningen, maar des te meer in Drenthe en Friesland.

Dijksma zegt dat de herbeoordeling van de bedrijven voor sommige bedrijven geen goede of vrolijke boodschap zal zijn. Zij wil nog niet vooruitlopen op de exacte juridische consequenties.

Eén reactie

  • bramegberts1

    Dit zal nog veel meer het geval zijn wanneer het generale pardon wordt doorgevoerd. Laten ze vooral zo doorgaan dan krijgen we nog een keer een parlementaire enquête over het hele Natura dossier en de uitwerking vd PAS.

Of registreer je om te kunnen reageren.