Home

Nieuws 4 reacties

'Op korte termijn duidelijkheid knelpuntgevallen derogatie'

Wanroij – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gaat op zeer korte termijn met belangenorganisaties in gesprek over een oplossing voor derogatiebedrijven die niet aan de nieuwe norm van 80 procent grasland kunnen voldoen.

"Of de oplossing er voor 23 april is, kan ik niet garanderen. Maar ik weet dat het urgent is en daar werken we ook aan", zei Dijksma op een bijeenkomst van ZLTO in het Noord-Brabantse Wanroij.

Dijksma verwacht niet dat er heel veel knelpuntgevallen zullen zijn door verhoging van de eis van 70 naar 80 procent grasland om verruimde mestnormen te krijgen. "Uit de cijfers blijkt dat al veel boeren voldoen aan de norm en een deel van de bedrijven bijna voldoen aan de norm. Voor de bedrijven die echt niet aan de norm kunnen voldoen, zoeken we naar een adequate oplossing. We moeten deze bedrijven identificeren en met maatwerk tot een oplossing komen. Ik wil zo snel mogelijk helderheid bieden. Het moet simpel, snel en duidelijk", aldus Dijksma.

De staatssecretaris kreeg van de aanwezige boeren kritiek op de late besluitvorming over het vijfde actieprogramma en de nieuwe derogatievoorwaarden. De nieuwe voorwaarden en verlaagde bemestingsnormen komen in de periode dat het bouwplan al is gemaakt en het groeiseizoen is begonnen. "Het probleem is niet dat we te laat zijn begonnen in Brussel. Het probleem is dat we de beloften uit het vierde actieprogramma nitraatrichtlijn niet behaald hebben. We hebben in Brussel heel veel discussie gehad over een nieuwe derogatie. Het was een 'uphill battle'. Het feit dat het nu pas op de agenda staat van het nitraatcomité geeft aan hoeveel moeite we hebben gedaan om het voor elkaar te krijgen", aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  Het blijft wrang dat Brussel de graslandboeren kort omdat op zand de nitraatdoelstelling overschreden wordt. Op mijn vraag tot hoever de nitraatgehaltes op derogatie bedrijven moeten dalen om derogatie te verdienen werd dan ook ontwijkend gereageerd. Maw, over 4 jaar wederom korting op derogatie indien akkerbouw de doelstelling niet haalt.
  Vreemde uitvoering van het begrip solidariteit. Ergens houd die solidariteit wel op. Solidair betekent met elkaar delen. Als we de nitraatgehaltes optellen en delen zit heel nederland onder de 50. Dus over dat optellen en delen moeten we het maar eens met Brussel gaan hebben.

 • vandenbrandcv1

  we zijn griekenland met veel geld aan het steunen, en de geld binnenbrengende landbouw in nederland laten we creperen. dit is de wereld op zijn kop

 • Marco22

  Over delen gesproken :Griekenland !!!!

 • koestal

  wie veroorzaakt deze problemen?,juist de overheid zelf met z,n regeltjesdrift,van achter het bureau wil dat allemaal prima

Of registreer je om te kunnen reageren.