Home

Nieuws 729 x bekeken

Obama en Abe willen snelle handelsdeal

Tokio – De Amerikaanse president Barack Obama en de Japanse premier Shinzo Abe hebben onderhandelaars opdracht gegeven zo snel mogelijk tot een akkoord te komen over opening van de automarkt en landbouwmarkt.

Dat hebben de leiders van respectievelijk de grootste en derde grootste economie ter wereld bij een persconferentie in Tokio bekendgemaakt.
Zonder akkoord moet Japan mogelijk de onderhandelingen voor een vrijhandelsdeal voor landen rond de Stille Oceaan, TTP genoemd, verlaten. De persconferentie biedt enig perspectief, al werd voorafgaand aan Obama's staatsbezoek aan Japan gehoopt op een doorbraak. Obama zei dat "belangrijke progressie" is geboekt tijdens zijn bezoek aan Japan, terwijl Abe een akkoord "strategisch erg belangrijk" noemde.
De dagen voordat Obama landde, vonden in Japan diverse demonstraties van met name boeren plaats. De machtige federatie van coöperaties, Zen-Noh, sprak in de kantlijn van Obama's bezoek de zorg uit dat Japans agrarische sector niet opgewassen is tegen concurrentie van andere landen die tot de TTP willen toetreden, zoals de VS, Canada, Vietnam en Australië.
Japan is volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling de grootste netto-importeur van voedsel wereldwijd. Het land importeert zestien keer meer voeding dan het exporteert. Japan behoort met Zuid-Korea, Zwitserland en Noorwegen tot de landen waar boeren de meeste steun genieten vanuit de staat. Voedselzekerheid is een belangrijk issue voor Japan omdat het land tot de meest dichtbevolkte landen behoort.

Of registreer je om te kunnen reageren.