AlgemeenNieuws

Nitraatcomité stemt in met Nederlandse derogatie

Brussel – Het Nitraatcomité in Brussel heeft ingestemd met het Nederlandse verzoek voor derogatie op de bemestingsregels.

In de periode 2014 tot en met 2017 mogen bedrijven met minimaal 80 procent grasland 250 kilo stikstof uit dierlijke mest aanwenden per hectare, in plaats van de standaardnorm van 170 kilo. Voor bedrijven in het centraal- en zuidelijk zand- en lössgebied mag 230 kilo worden aangewend. Dierrechten voor de intensieve veehouderij blijven behouden tot 2017.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw maakte het besluit via Twitter bekend. “Derogatie zojuist in Brussel door lidstaten geaccepteerd, na hard werken en onderhandelen. Belangrijk besluit voor Nederland en de toekomst van de sector”, twitterde ze.

Voor melkveehouders die al vergaande afspraken hadden, waardoor ze niet kunnen voldoen aan de eis voor 80 procent grasland, komt een individuele knelgevallenregeling. Hoe deze regeling er uit gaat zien is nog niet bekend. Een generieke regeling voor deze ondernemers komt er niet, Dut zou te ingrijpend zijn voor de derogatievoorwaarden.

LTO Nederland reageert gematigd positief. “De maatregelen liggen nog steeds zwaar op de maag, maar we zijn blij dat de derogatie er is. Derogatie is essentieel voor de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw”, aldus Hans Huijbers van LTO Nederland. De organisatie is blij dat er via de equivalentie wel ruimte is om meer te bemesten, op voorwaarde dat er een onderbouwing is dat dit hetzelfde milieueffect heeft als de standaardnormen. “Het is een zware opgave om dat goed op de rit te krijgen, maar we gaan er vanuit dat dit wel lukt.” LTO werkt aan dergelijke plannen, waarbij het eerst wordt gekeken naar de sectoren waar het beleid het meest knelt; akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt.

Kees Romijn van LTO melkveehouderij is blij dat de derogatie binnen is. Hij is wel kritisch over de voorwaarden en is benieuwd naar de oplossing voor melkveehouders die niet aan de 80 procent grasland kunnen voldoen. Romijn heeft de indruk dat melkveehouders waar mogelijk maatregelen hebben genomen om toch te voldoen aan de 80 procent grasland.

Dirk Jan Schoonman van melkveehoudersvakbond NMV is teleurgesteld over de derogatievoorwaarden. Hij vindt dat verplichting voor 80 procent grasland te laat komt voor dit groeiseizoen. “Dat is toch heel lastig. Er had eerder duidelijkheid moeten komen. Dat is niet alleen kritiek naar Dijksma, maar ook naar het nitraatcomité.”

Beheer
WP Admin