Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:25 apr 2014

Nitraatcomité stemt in met Nederlandse derogatie

Brussel – Het Nitraatcomité in Brussel heeft ingestemd met het Nederlandse verzoek voor derogatie op de bemestingsregels.

In de periode 2014 tot en met 2017 mogen bedrijven met minimaal 80 procent grasland 250 kilo stikstof uit dierlijke mest aanwenden per hectare, in plaats van de standaardnorm van 170 kilo. Voor bedrijven in het centraal- en zuidelijk zand- en lössgebied mag 230 kilo worden aangewend. Dierrechten voor de intensieve veehouderij blijven behouden tot 2017.
Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw maakte het besluit via Twitter bekend. "Derogatie zojuist in Brussel door lidstaten geaccepteerd, na hard werken en onderhandelen. Belangrijk besluit voor Nederland en de toekomst van de sector", twitterde ze.

Voor melkveehouders die al vergaande afspraken hadden, waardoor ze niet kunnen voldoen aan de eis voor 80 procent grasland, komt een individuele knelgevallenregeling. Hoe deze regeling er uit gaat zien is nog niet bekend. Een generieke regeling voor deze ondernemers komt er niet, Dut zou te ingrijpend zijn voor de derogatievoorwaarden.

LTO Nederland reageert gematigd positief. "De maatregelen liggen nog steeds zwaar op de maag, maar we zijn blij dat de derogatie er is. Derogatie is essentieel voor de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw", aldus Hans Huijbers van LTO Nederland. De organisatie is blij dat er via de equivalentie wel ruimte is om meer te bemesten, op voorwaarde dat er een onderbouwing is dat dit hetzelfde milieueffect heeft als de standaardnormen. "Het is een zware opgave om dat goed op de rit te krijgen, maar we gaan er vanuit dat dit wel lukt." LTO werkt aan dergelijke plannen, waarbij het eerst wordt gekeken naar de sectoren waar het beleid het meest knelt; akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt.

Kees Romijn van LTO melkveehouderij is blij dat de derogatie binnen is. Hij is wel kritisch over de voorwaarden en is benieuwd naar de oplossing voor melkveehouders die niet aan de 80 procent grasland kunnen voldoen. Romijn heeft de indruk dat melkveehouders waar mogelijk maatregelen hebben genomen om toch te voldoen aan de 80 procent grasland.
Dirk Jan Schoonman van melkveehoudersvakbond NMV is teleurgesteld over de derogatievoorwaarden. Hij vindt dat verplichting voor 80 procent grasland te laat komt voor dit groeiseizoen. "Dat is toch heel lastig. Er had eerder duidelijkheid moeten komen. Dat is niet alleen kritiek naar Dijksma, maar ook naar het nitraatcomité."

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  Proficiat meisje een wereldprestatie.

 • schoenmakers1

  ze laat weer zien dat ze totaal niet op de goede post zit

 • wmeulemanjr1

  Sharon had er nachten niet van geslapen, zo veel werk heeft ze aan die nieuwe derogatie besteed. Of heeft ze zich alles laten 'voorkauwen' door linkse nitraatdeskundigen?

 • Probe

  Heel knap van onze stas. Ze doet het voor de sector. En goed lezen wat er over de dierrechten staat: tenminste 2017! Tel er maar 10 jaar bij. En voor al die mensen die hun heil verwachten van de POR-regeling: deze geldt alleen voor nieuw te realiseren plannen en dus niet voor stallen die al in gebruik zijn en waar nog geen rechten voor zijn geregeld. Daarnaast mag je bij ontheffing niet verleasen en moet je 50% zelf verwerven. Tenslotte is het een beperkte regeling waar bij overinschrijving een loting zal worden gedaan. Harde realiteit maar dat is een feit. Tekort aan dierrechten zal zich binnen een half jaar aftekenen. Zeker als handhaving zijn werk gaat doen

 • info36

  Als je als sector zo behandelt wordt zou toch eigenlijk de pleuris uit moeten breken.

 • Demeter Griend

  Waarom een uitzondering voor knelgevallen?
  Wat een onzin, dan vraag je nog geen derogatie aan.

 • HJ O R

  LTO redelijk positief,
  NMV teleur gesteld en kritisch.
  LTO loopt zoals gewoonlijk mee, en vind alles positief.
  NMV praktijkgericht en realistisch.
  Het word tijd dat bij LTO praktijkmensen het roer overnemen, en de lapzwanzen op straat getrapt worden.
  SJ en HH en KR begrijpen van de praktijk werkelijk niets, ook niet zo'n wonder, want ze werken er ook niet in, maar wel lastig voor de gewone boer.

 • gjh

  fendt 615 wat een prachtig en realisties commentaar ben het helemaal met je eens. maar ja de leden van lto zien het nog steeds niet.en denken dat schenk romijn en de rest van het zooitje iets doen voor de boeren, wat kunnen mensen zich toch vergissen, beetje dom toch !!!

 • leo,s vriend

  Fendt en gjh, de zaak uit z,n verband trekken is zoooo makkelijk,lto zegt feitelijk hetzelfde als de nmv.En wat is er praktijkgerichter en realistischer aan de reactie van Schoonman??
  Beide zijn blij dat de derogatie er überhaupt gekomen is.

 • koestal

  de mais wordt duur

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.