Home

Nieuws

Nederlandse verdachte paardenvleesfraude vast

Parijs - In Frankrijk is een Nederlandse verdachte opgepakt in verband met het paardenvleesschandaal. De Nederlandse handelaar zou paardenvlees hebben geleverd aan het bedrijf Spanghero. Dat heeft het als rundvlees doorverkocht aan bedrijven in de voedselindustrie.

De handelaar zit al sinds 8 april in voorarrest, zo meldt de krant Le Figaro dinsdag. Volgens de publicatie zou het bedrijf van de handelaar, Draap Trading op Cyprus, de spil zijn in het paardenvleesschandaal. Hij wordt beschuldigd van fraude en valsheid in geschrifte. Volgens zijn Franse advocaat houdt hij vol onschuldig te zijn.

De man, die in België woont, kocht paardenvlees in Mexico en Brazilië, sloeg dat op in Breda en verkocht het op papier aan een halal runderslachterij in Amsterdam. Het vlees ging naar Franse afnemers.

Vorig jaar bekende de vleeshandelaar de fraude met het zogenaamde halalvlees. Hij deed dat bij het gerechtshof in Den Bosch. Volgens de handelaar heeft hij echter niemand bevoordeeld of benadeeld. De afnemers wisten dat ze paardenvlees kochten en betaalden ook de prijs van paardenvlees, zei hij. Het hof veroordeelde hem tot een voorwaardelijke celstraf en een boete van 50.000 euro.

De Franse minister van Landbouw Stéphane Le Foll noemde de Nederlander vorig jaar een 'weinig gewetensvolle handelaar die overal waar hij kan goedkoop vlees opkoopt en in strijd met de regels handelt'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon dinsdag de arrestatie niet bevestigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.