Home

Nieuws 1051 x bekeken 2 reacties

Natuurboeren vrezen kaalslag door GLB

Nijkerk - Waardevolle akkernatuur en landschapselementen dreigen verloren te gaan als gevolg van het nieuwe Europees landbouwbeleid (GLB). Dat zeggen de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, Werkgroep Grauwe Kiekendief en het Louis Bolk Instituut.

De organisaties hebben in een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de noodklok geluid. Dinsdag tijdens de Dag voor Agrarische Natuurverenigingen lichten de organisaties hun zorgen toe.

De organisaties zeggen dat van de vergroening in Nederland weinig terecht komt. "In Nederland dreigt de uitwerking van deze vergroening volledig ontkracht te worden en zelfs averechts effect te krijgen", aldus de organisaties, die LTO Nederland verwijt dat zij als belangenorganisatie geen gelegenheid voorbij laat gaan om in Brussel te pleiten voor minimale ambities. Daardoor zijn de vergroeningsmaatregelen tot op het bot uitgekleed, aldus de organisaties.

In de brief aan de staatssecretaris schrijven de organisaties dat de winst die op koploperbedrijven in de afgelopen jaren aan biodiversiteit is geboekt, niet zal leiden tot een nieuwe groene invulling van het beleid. "Wij hechten zwaar aan behaalde resultaten uit het verleden die met tomeloze inzet en ambitie door maatschappelijke organisaties en boeren tot stand zijn gebracht."

Jaap Dirkmaat, Ben Kos en Merijn Bos zeggen als ondertekenaars van de brief er geen begrip voor te hebben dat sloten en grasstroken als vergroening wordt gerekend, terwijl waardevolle akkernatuur mag mogelijk vervangen mag worden door gewassen die met gewasbeschermingsmiddelen kunnen worden bewerkt. "De bijna anderhalf miljoen hectare grasland en maisakkers (twee derde van ons landbouwareaal) zijn zelfs gevrijwaard van vergroening."

De drie organisaties roepen Dijksma op om voor échte vergroening te gaan door enthousiaste en ambitieuze boeren te blijven steunen in plaats van ze te ontmoedigen. Zij hopen dat de overheid alsnog kansen ziet om de averechtse effecten te voorkomen en vooral voort te bouwen op de geboekte successen.

Laatste reacties

  • eenvoudige boer

    Natuurboeren die graag aan vergroening doen, goed belonen en akkerbouwers hier niet mee lastig vallen zo zou het moeten.

  • somporn

    Hoe kun je nou eisen dat een boer een gedeelte van zijn inkomen moet inleveren tbv
    vergroening.Iedereen die vergroening wil of eist laat die elk jaar de boer goed betalen zodat dit zijn inkomstenderving door vergroening goed wordt gecompenseerd zodat het een win win situatie wordt voor beide en niet eenzijdig de boer voor de kosten laten opdraaien.
    Eisen is vergoeden!

Of registreer je om te kunnen reageren.