Home

Nieuws 6 reacties

NOS: windenergie is onnodig duur

Windenergie is veel duurder dan nodig, aldus de NOS. Doordat de pachtprijzen voor grond onevenredig hoog zijn, valt de bouw van windparken duur uit, stelt de omroeporganisatie.

Dat blijkt uit de tarieven van het Rijksvastgoed en Ontwikkelingsbedrijf (ROVB) waar de NOS onderzoek naar heeft gedaan. Grondprijzen voor windparken zijn daardoor tot tien keer zo hoog als die voor kolencentrales. Hierdoor gaat een groot deel van het subsidiegeld voor windmolens naar grondeigenaren.

Exploitanten van windturbines betalen particuliere grondeigenaren voor iedere windmolen elk jaar tussen de 35.000 en de 50.000 euro pacht, concludeert de NOS. Het gaat daarbij om langdurige contracten voor vijftien tot twintig jaar.

De totale pachtsommen kunnen dus oplopen tot 1 miljoen euro per windmolen. De prijzen zijn afgeleid van de pacht die het Rijk rekent voor grond voor windmolens.

In een rapport uit 2013 zegt de RVOB, de dienst die Rijksgrond beheert, dat het marktconforme prijzen moet rekenen en met particuliere grondeigenaren moet concurreren.

GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat minister Kamp onderzoek gaat doen naar de dure grond voor windparken. Volgens haar verdwijnt daardoor veel subsidiegeld in de zakken van grondspeculanten en drijft de overheid de prijs van windenergie onnodig op.

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over windenergie. Het kabinet wil de komende jaren drie keer zoveel windenergie opwekken met windmolens op land.

Laatste reacties

 • boerderijdinther

  Niemand wil zo'n ding in zijn achtertuin, maar alles heeft een prijs! Verwacht niet dat iemand voor een beetje zijn uitzicht gaat verpesten.

 • Wim Toornstra


  Voor dat geld mag je me er wel een paar plaatsen.

 • l coumans

  zolang je niet van het stroomnet af kan koppelen is elke beschikbare alternative stroom veel te duur

 • pinkeltje

  Met dat verpesten van het uitzicht valt het voor de meeste eigenaren van de grond waar de molen op staat nog wel mee. Maar denk eerder dat dit typisch een kwestie is van hoe je cijfers interpreteert en dan vervolgens naar buiten brengt. Wat boeren met een molen betreft, je mag hopen dat ze er wat aan verdienen, daar investeer je immers ook voor. En als Groenlinks meent dat die recht hebben op nul opbrengst van de molen dan zal de stroom allicht wat goedkoper worden. Links heeft patent op bedrijfsplannen die niks opleveren en plannen waarmee eigendommen van anderen gratis voor hele mensheid beschikbaar moeten zijn. Mooi gepraat waar een verbazend aantal kiezers nog steeds in geloven maar waar niks van terecht komt. De olie en het gas zouden ook goedkoper zijn als de handel en alles wat er tussen zit niks aan zouden verdienen. Ga dat maar eens uitleggen bij de Shell en niet te vergeten vadertje staat die het gas ook graag zo duur mogelijk verkoopt. Desnoods aan het buitenland.

 • agratax2

  Bij dit alles komt het snode plan van economische zaken om de door particulieren overdag opgewekte enegie (stroom) die ze leveren aan het net in de toekomst voor minder te 'kopen' dan eze particulier in de avond moet betalen voor zijn terug gekochte stroom. Door installatie van de 'slimme' meter is dit verschil tussen afgegeven en afgenomen stoom vast te leggen, met oude meters niet. Dus in de toekomst iedereen aan de smartmeter die op termijn wel wettelijk verplicht gesteld zal worden. Ik krijg nog wel gelijk, dat in de toekomst 'de zon niet meer gratis opgaat', deze energie bron wordt door Den Haag belast om zo het inkomen van de burger nog verder af te romen.

 • j.verstraten1

  Er is dus duidelijk sprake van het creeren van een win-win situatie.
  Het alternatief is om windenergie ihkv 'algemeen nationaal belang' onder de gedoogwet te laten vallen, zoals bijv. ook geld voor de aanleg van gasleidingen. Dan kun je grondeigenaren afschepen met slechts een onkostenvergoeding.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.