Home

Nieuws 577 x bekeken 1 reactie

'Monopolisering van voeding voorkomen'

Den Haag - De monopolisering van de voedselproductie moet worden voorkomen. Het zou zorgelijk zijn als de wereldvoedselvoorziening in handen zou komen van een beperkt aantal bedrijven, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Dijksma vindt het van groot belang dat veredelaars en boeren de vrije toegang blijven houden tot biologisch uitgangsmateriaal. Door octrooiering en patentering van het benutten van bepaalde eigenschappen van planten, kunnen er beperkingen worden opgelegd aan de vrijheid om biologisch uitgangsmateriaal te gebruiken voor verdere veredeling. Volgens Dijksma is het kwekersrecht op dit moment onvoldoende beschermd. Ze probeert binnen de Europese Unie steun te krijgen voor plannen om het kwekersrecht van boeren en veredelaars zo ruim mogelijk te houden.

Nederland koerst op een uitgebreide vrijstelling van het kwekersrecht, terwijl landen als Duitsland en Frankrijk aansturen op een beperking van het octrooirecht - beide met het doel de belangen van boeren en veredelaars meer recht te doen.

Eén reactie

  • joannes

    Terecht! Eindelijk een goed standpunt. De Wageningen sponsers hebben deze slag alvast Politiek verloren.

Of registreer je om te kunnen reageren.