Home

Nieuws 2 reacties

'Minder consumptie vlees en zuivel goed voor milieu'

Genève – Burgers in de Europese Unie kunnen de stikstofvervuiling fors verlagen door de helft minder vlees en zuivel te consumeren. Dat staat in een rapport dat wordt uitgebracht door de taakgroep stikstof van de economische commissie voor Europa van de VN (UNECE). Op dit moment komt volgens het rapport door het bedrijven van landbouw jaarlijks 6,5 miljoen tot 8 miljoen ton stikstof in het milieu.

De landbouw is uiteindelijk goed voor circa 80 procent van de totale uitstoot van stikstof, aldus de studie. Stikstofkunstmest wordt door boeren veel ingezet naast fosfaat- en kalikunstmest. Stikstof kan ook in de lucht terecht. Bij het boeren en scheten laten van koeien komt bovendien naast methaan ook lachgas vrij. Lachgas is het derde meest gevaarlijke broeikasgas na CO2 en methaan.
Het rapport stelt vast dat Europeanen te veel eiwitten per dag binnenkrijgen. Gemiddeld eet een Europeaan dagelijks 83 gram eiwit waarvan 60 procent van dierlijke afkomst. Daarmee ligt de consumptie gemiddeld 70 procent hoger dan strikt noodzakelijk volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Minder consumptie van vlees en zuivel maakt ook dat 75 procent minder sojabonen hoeven worden geïmporteerd.
Henk Westhoek van het Planbureau voor de Leefomgeving werkte mee aan de studie. "Als alle mensen binnen de EU hun vlees- en zuivelconsumptie halveren, zou dit de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw met 25 tot 40 procent verminderen, en de uitstoot van stikstof met 40 procent." Door minder vlees en zuivel te consumeren kan de EU een grote exporteur van voedselproducten worden, denkt Westhoek.
Stikstof helpt opbrengsten verhogen maar volgens de rapporteurs gaat vaak de helft van de aangewende stikstof verloren.

Laatste reacties

  • koestal

    En ze zeggen dat er voedselgebrek is in de wereld,vertel dit verhaal maar aan mensen die elke dag nauwelijks wat te eten hebben,worden hier misschien vrolijk van

  • maatje 1904

    volgens mij is de aarde rond en is er nog nooit co2 stikstof fosfaat of kali van de aarde afgevallen nog op gevallen wat er wel gebeurt zijn omzettingen van vast naar gas of vloeibaar maar dat gebeurt al milliarden jaren en we bestaan nog steeds.

Of registreer je om te kunnen reageren.