Home

Nieuws

Minder acceptatie transgene gewassen

Washington – In 2013 Is voor het eerst het aantal landen waar transgene gewassen worden geteeld gedaald.

De laatste landen die transgene teelt afbouwen zijn Polen en Egypte terwijl Mexico en Kenia recent een teeltverbod instelden. Dat meldt Friends of the Earth, één van de grootste NGO's op milieugebied, in een rapport.
Rapporteurs schrijven dat het tekenend is dat de transgene maisvariant Mon810 het enige transgene gewas is dat in de EU wordt geteeld. Het areaal van Mon810 is bovendien afgenomen in Portugal, Tsjechië en Slowakije. Meer dan 90 procent van de teelt van Mon810 vindt nu plaats in Spanje, een land dat net als Roemenië van oudsher relatief positief staat tegenover de teelt.
"Er is maatschappelijke weerstand tegen transgene gewassen op elk continent", aldus campagneleider Mute Schimpf van Friends of the Earth Europa. "Het is duidelijk dat in Europa de maatschappij ze niet wil. Winkels weigeren transgene producten te verkopen en een toenemend aantal landen stelt een teeltverbod in." Het rapport noemt druk van bedrijven als Monsanto om het toelatingsregime in de EU te verruimen " extreem hoog".
In het rapport staat dat landen als de VS en Canada toenemend problemen ondervinden door transgene productie. In de VS zou 49 procent van de boeren last hebben van herbicideresistent onkruid. In verreweg de meeste transgene soorten is herbicideresistentie ingebouwd. In de VS maar ook Brazilië en Argentinië zou door de herbicideresistentie in gewassen door boeren steeds meer argeloos gespoten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.