Home

Nieuws 1 reactie

'Meer kennis nodig over fraude'

Wageningen - Er bestaat te weinig kennis over de omvang van fraude met voedsel. We weten niet waar het voorkomt en hoe het gesjoemel verbreid is.

Dat zegt de Wageningse hoogleraar Saskia van Ruth, die donderdag is geïnstalleerd als buitengewoon hoogleraar Voedselautoriteit en -integriteit.

Van Ruth zegt dat voedselfraude van alle tijden is. Maar de omvang en vertakking van de wereldwijde voedselketen maakt de sector wel kwetsbaar voor fraude, meent ze. Om fraude stelselmatig aan te pakken is er meer kennis over nodig de kwetsbaarheid van de producten en de organisaties en ketens die zich met fraude bezig houden.

De Wageningse hoogleraar werkt samen met criminologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam om meer te weten te komen over voedselfraudeurs.

Van Ruth is onderzoeksleider bij het voedselveiligheidsinstituut Rikilt in Wageningen. Daar houdt ze zich onder meer bezig met het ontwikkelen van onderzoeksmethoden, die de authenticiteit van een product kunnen vaststellen. Zo heeft het Rikilt een aantal onderzoeken ontwikkeld, waarbij aan een eindproduct kan worden onderzocht of het daadwerkelijk biologisch of gangbaar is.

Eén reactie

  • minasblunders1

    Wageningen gaat zich bezighouden met onderzoek naar fraude? Ik dacht dat 1 april al voorbij was.

Of registreer je om te kunnen reageren.