Home

Nieuws

Leerlingenaantallen AOC's blijven gelijk

Ede - Het aantal leerlingen op de agrarische opleidingscentra (AOC's) blijft stabiel rond de 60.000. Het aantal leerlingen dat kiest voor een leer-werktraject daalt flink terwijl iets meer leerlingen voltijds een groene mbo-opleiding volgen. Dat meldt de AOC Raad.

De afname van het aantal leerlingen in een leer-werktraject laat zich volgens de AOC Raad verklaren door de economische crisis. Het bedrijfsleven haalt de broekriem aan en heeft minder plek en behoefte aan leerlingen. In het groene mbo-onderwijs zijn traditioneel relatief veel leerlingen in leer-werktrajecten waardoor economische crises hier sneller worden gevoeld.
De meeste AOC's rekenden vanwege een demografische krimp op een daling van het aantal vmbo-leerlingen. De stijging van het vmbo-leerlingen van 31.000 naar ruim 32.000 leerlingen is volgens de AOC Raad te verklaren door een combinatie van factoren die soms ook toe te schrijven is aan regionale of lokale situaties. Goede rapportcijfers voor het onderwijs zouden ook meespelen.
Onder de 60.000 leerlingen zijn 17.000 leerlingen in leer-werktrajecten en bijna 9.000 leerlingen van een beroepsopleidend traject. Het Wellantcollege met vestigingen in onder meer Amsterdam, Aalsmeer, Delft en Dordrecht is op vmbo-gebied het grootst en telt 8.557 agrarische vmbo-leerlingen. AOC Terra en het Clusius College volgen met respectievelijk 3.869 en 3.860 leerlingen.
Helicon Opleidingen telt met 4.328 leerlingen de meeste leerlingen in een leer-werktraject.

Of registreer je om te kunnen reageren.