Home

Nieuws 880 x bekeken

Landbouwcommissie stemt in met uitvoeringsregels GLB

Brussel – De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met de uitvoeringsregels voor het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid GLB.

Geen van de ingediende moties om de uitvoeringsregelingen van de Europese Commissie te wijzigen haalde een meerderheid. De plenaire vergadering van het Europees Parlement moet nog stemmen over de uitvoeringsregelingen. Dat gebeurt later deze maand in Straatsburg. Wanneer ook daar wordt ingestemd met de voorstellen, kunnen de uitvoeringsregelingen over bijvoorbeeld de vergroeningsmaatregelen, worden vastgesteld.

De landbouwcommissie heeft ook een afspraak gemaakt over het beleid over promotie van agrarische producten. In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie moesten lidstaten 50 tot 60 procent van de promotiekosten zelf betalen via cofinanciering. Dit percentage is verhoogd naar 70 tot 80 procent. Daar komt  bij dat de co-financiering bij crisismaatregelen in het geval van ernstige marktverstoring, zoals  bij de Ehec-crisis, wordt verlaagd van 15 naar 10 procent, als de getroffen lidstaat aan kan tonen in financiële problemen te zitten. De EU betaalt dan tot 90 procent van deze crisismaatregelen.

In de deal is ook afgesproken dat de promotiemaatregelen ook mogelijk zijn voor bier, chocolade, brood en banket, pasta, zout,  suikermais en katoen. De promotiecampagnes binnen de EU zullen gericht zijn op de hoge Europese standaard voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en duurzame productie.

Het Europees Parlement zal zich in de plenaire vergadering in Straatsburg nog uitspreken over de deal.

Of registreer je om te kunnen reageren.