Home

Nieuws 386 x bekeken

Lamy: importtarieven nauwelijks meer relevant

Brussel – Voor liberalisering van landbouwmarkten zijn importtarieven steeds minder relevant en exportbelemmeringen steeds belangrijker. Dat zei ex-directeur-generaal van de WTO Pascal Lamy tijdens het Forum For Agriculture dat de European Landowners Organization en Syngenta jaarlijks in Brussel organiseren. Wat de Fransman betreft blijft liberalisering via de WTO het beste middel tot voedselzekerheid, maar oud-eurocommissaris Franz Fischler is hier minder zeker van.

Lamy, nu honorair voorzitter van het Notre Europe-Jacques Delors-instituut, zei te verwachten dat prijzen voor landbouwproducten 20 tot 30 jaar hoog tot stijgend zullen blijven. Het is volgens hem inherent aan de sector dat bij een toenemende vraag het aanbod achterblijft. Hij wees erop dat de waarde van de handel de laatste 30 jaar scherp is toegenomen en zal blijven toenemen. "In plaats van een wirwar aan regionale handelsverdragen, moet de WTO met een vers mandaat een wereldwijd geldig verdrag produceren."
"We hebben grotere en diepere markten nodig", aldus Lamy. "Het is de beste verzekeringspolis tegen beweeglijkheid." Het openen van markten vereist volgens Lamy wel een andere aanpak dan in het verleden. "De tijd van grote discussies over tarieven zoals we die kenden van de jaren 60 tot en met de jaren 90 is over. Wie praat erover? Niemand. Het gaat nu om bijvoorbeeld sanitaire en fytosanitaire restricties, en daarvoor zijn nu geen strikte regels. De WTO moet de centrale plaats worden, de scherprechter."
Lamy stelt vast dat het voorzorgsprincipe dat in Europa hoogtij viert als het om de zogeheten SPS-standaarden gaat, niet wereldwijd worden gedeeld. "Tarieven zijn objectief bij deze standaarden. Bij tarieven werk je toe naar nul, maar als je een voorzorgsprincipe hanteert is nul een utopie. Het is een ander spel, waarbij het niet zozeer gaat om hoe hoog je de lat legt, als wel hoe je tot het leggen van de lat komt."
Lamy wijst erop dat producenten minder hoge standaarden nastreven en consumenten juist steeds meer zekerheden verlangen. De consument wint volgens Lamy. Hij pleit ervoor in vrijhandelsverdragen ook afspraken te maken over hoe landen tot bepaalde regulering komen. In de kantlijn stelt ex-landbouwcommissaris van de EU Franz Fischler zich achter dit pleidooi. Tegelijk voegt de Oostenrijker eraan toe dat maar 12 procent van de landbouwproducten wereldwijd wordt verhandeld.
"Als je dus praat over de wereldvoedselvoorziening en een duurzamere wereld, is wel duidelijk dat Lamy zich een beetje extreem richt op handel. Het is een mooie verzekeringspremie tegen beweeglijkheid, maar dan wel vooral voor rijke landen en enkele specifieke ontwikkelingslanden die netto voedselimporterend zijn, zoals Egypte."

Of registreer je om te kunnen reageren.