Home

Nieuws 1198 x bekeken

Kwart hommels met uitsterven bedreigd

Amsterdam - Het gaat niet goed met de hommels. Vooral intensieve landbouw is net als bij de bijen de grote boosdoener.

Een kwart van alle hommelsoorten wordt met uitsterven bedreigd, zo blijkt uit een rapport dat woensdag bekend is gemaakt door IUCN, de wereldwijde koepel van natuurorganisaties.

Hommels en bijen zorgen voor bestuiving van groente en fruit. Ze vormen daardoor een belangrijke schakel in de voedselvoorziening. Maar de insecten lijden ernstig onder het gebruik van bestrijdingsmiddelen en gronduitbreiding in de intensieve landbouw. Nederland gebruikt volgens de natuurbeschermers de grootste hoeveelheid bestrijdingsmiddelen per hectare van alle Europese landen.

In Nederland komen ongeveer twintig hommelsoorten voor. Er vliegen ruim driehonderd soorten bijen, maar daarvan is 60 procent bedreigd. Wetenschappers zijn al jaren aan het zoeken naar de exacte oorzaak van de achteruitgang van bijensoorten, maar ze zijn het er nog niet over eens.

De IUCN pleit voor een verbod op bepaalde bestrijdingsmiddelen en scherpere controle in de landbouw. Ook is het volgens de natuurbeschermers nodig om wegbermen, akkerranden en weilanden in te zaaien met bloemrijke mengsels, zodat bijen en hommels makkelijker voedsel kunnen vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.