Home

Nieuws 11 reacties

Kritiek op Dijkhuizen als boegbeeld Agri&Food

Den Haag - Vanuit de biologische landbouw is kritiek op de benoeming van Aalt Dijkhuizen als boegbeeld van de topsector Agri&Food.

De voormalig bestuursvoorzitter van de Wageningen UR is recent benoemd tot boegbeeld van deze sector. Adviseur Bertus Buizer vindt hem geen geschikt boegbeeld voor de biologische landbouw. "Hij toont zich namelijk vooral een groot pleitbezorger voor de intensieve landbouw. Biologische landbouw is niet aan hem besteed, getuige zijn vele negatieve uitingen over deze sector", schrijft Buizer in een brief aan de Tweede Kamer. Buizer is bezorgd dat er door de benoeming van Dijkhuizen kansen voor de biologische landbouw blijven liggen om effectief bij te dragen aan een duurzame wereldvoedselvoorziening, terwijl Nederland op ook op het gebied van biologische landbouw veel te bieden heeft op het gebied van landbouwkennis en – productie.

Laatste reacties

 • frankrooi

  Uit gaan van eigen kracht. Bio of gangbaar, we zijn allemaal collega's en moeten alle zeilen bijzetten om in de toekomst voldoende voedsel te produceren. Opbrengst per hectare moet wereldwijd omhoog.

 • gerjan slingenbergh

  Goed gedaan B.B.

 • jordi 1455

  Als een persoon als een pro bio persoon die echt anti intensieve landbouw persoon boegbeeld was geworden dan hoor je ze niet drammen, maar o wee dat je biologische landbouw bekritiseerd, dan deug je in eens niet meer.

 • zon

  Duurzame wereldvoedselvoorziening en biologische landbouw met zoveel miljard mensen valt niet mee.

 • w v gemert

  Biologisch kan maar slecht tegen iemand die de feiten verteld , het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in de biologische sector.

 • polderlust

  Het gros van de landbouwproducten worden gangbaar geteelt. Daar hoort ook een gezicht bij die pro gangbaar is. Dijkhuizen is een super praktische man die het wel durft te vertellen. Biologisch is leuk voor enkele individuele telers maar als iedereen biologisch wordt hebben we te weinig voedsel, en daarnaast komt nog het feit dat de akkerbouwer met een bio buurman toch aanmerkelijk meer gewasbeschermingsmiddel nodig heeft dan een collega in een gangbare omgeving.

 • pinkeltje

  Tja, die meneer Buizer. Had natuurlijk graag een geitenwollensok gezien. Niet teveel praten over de feiten maar leven met illusies. Biologische landbouw heeft ook zeker een plek in de wereld maar je moet daar wel de betrekkelijkheid van in willen zien. Mevrouw Thieme zal er ook wel niet blij mee zijn en zo zijn er nog wel paar op te noemen. Maar of het daarom een verkeerde keuze is?

 • joannes

  Biologisch of ¨Industrieel¨ (sorry;de moderne vorm)?Inmiddels heeft zelfs Wallmart (de grootste Supermarktketen ter wereld) voor een organische campagne gekozen, http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/apr/14/organic-food-walmart-new-line-not-just-yuppies-anymore
  Niet omdat ze principieel zijn maar om geen marktaandeel te verliezen aan de organische winkels, zo is het argument. Dus hoe wetenschappelijk je ook de industriele vorm verdedigd, de consument krijgt zelfs een Wallmart om in de zin dat ze organische producten moeten gaan verkopen om geen marktaandeel te verliezen. De Whole Foods Market met Farmers markten in de US vergelijkbaar met Marqt in Nederland zijn de voorlopers van een trend die ook Aalt Dijkhuizen niet ontgaan zal zijn. Ik ben benieuwd wanneer de Nederlandse boeren in plaats van de afwijzende houding een gedwongen adoptieve aannemen olv Aalt Dijkhuizen, precies zoals Wallmart, om geen marktaandeel te verliezen.

 • Marco22

  Biologisch is niet logisch en al helemaal niet duurzaam. Produktie per ha 4x minder dan gangbaar. Na elke regenbui tonnen aan diesel verstoken om te schoffelen. Verslepen van bio grondstoffen over vele kilometers. Afschieten van wild die gezaaide pootgoed opeten. Dieren die eerder afgevoerd worden omdat meer behandelen het biogeloof dat niet toestaat. Meer besmetting van vlees en ook planten de hygiène
  Het valt mij op dat mensen die bio promoten gangbare landbouw altijd in een kwaad daglicht zetten en niet uitgaan van hun eigen kracht.
  Zoals nu ook weer dat Dijkhuizen niet zou deugen, man zit er net.

 • alco1

  De consument heeft het voor het zeggen. De schappen die in de winkel het best verkopen ,wordt door ons weer gevuld, of dat nou biologisch of gangbaar is.
  Gedwongen productie zal leiden tot vraag uitval, waarmee de kans bestaat dat de internationaal zo belangrijke Nederlandse landbouw ten dode is op geschreven.
  Wat ben ik blij dat een man als Dijkhuizen, iemand die verder kijkt dan zijn neus lang is, deze functie is gaan bekleden.

 • wittewelle1

  Dhr. Dijkhuizen heeft zich nooit negatief uitgelaten over de biologische landbouw. Hij benoemt alleen de keerzijde van de medaille van biologisch, iets dat door de aanhangers van biologisch niet gewaardeerd wordt.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.