Home

Nieuws 1386 x bekeken 3 reacties

Kritiek bankenbeleid dierenwelzijn

Den Haag – Banken trekken zich in hun financieringsbeleid nog steeds weinig aan van dierenwelzijn. Dat blijkt uit een update van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Oxfam, Dierenbescherming, Milieudefensie en FNV Mondiaal. Van de tien onderzochte financiële instellingen scoren ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING en Rabobank een ruime onvoldoende.

Delta Lloyd krijgt volgens de Eerlijke Bankwijzer één punt, ABN Amro en ING scoren er twee, Aegon drie en Rabobank vier. ING en Rabobank scoren twee punten minder dan een jaar eerder. In het rapport staat onder meer dat Rabobank bontproductie accepteert, genetische modificatie van dieren onder voorwaarden toestaat en geen beleid heeft ten opzichte van dieren in circussen en dierentuinen.
Banken die wel een voldoende krijgen toebedeeld, zetten volgens de Dierenbescherming niet door en ontwikkelen nauwelijks tot geen nieuw beleid op dierenwelzijn. Positieve uitzondering is ASN Bank. Triodos en SNS scoren nog wel hoger dan ASN. Triodos financiert geen 'bio-industrie', zoals Eerlijke Bankwijzer intensieve bedrijven noemt, terwijl SNS onder meer geen krediet wil verstrekken aan pelsdierfokkers.
Volgens de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer komt het puntverlies van ING en Rabobank deels door een aanscherping van de criteria maar wordt ING ook gestraft voor traagheid: het zou al jaren duren voordat de bank beleid maakt van het voornemen bedrijven te stimuleren over te stappen van een intensieve productie naar een meer diervriendelijke productie. ING kon net als de andere grootbanken niet direct reageren.
Rabobank had voorheen 'Verantwoord omgaan met dieren' op hun website staan, maar dat is nu niet meer terug te vinden, aldus de rapporteurs. Ook de tekst "Veehouders, viskwekers en veehandelaren en -transporteurs dienen zich bij het omgaan met dieren te houden aan de juridische eisen en ethische codes die hiervoor in de samenleving gelden", is volgens de Dierenbescherming verdwenen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Is dierenwelzijn de verantwoordelijkheid van de geldverschaffer (bank). als dat zo is, weet ik er nog wel enkele te noemen. Geen vervuilende auto's meer financieren en zeker geen wapenfabrieken meer faciliteren. Om van de grootte chemie / zaaizaad reuzen maar te zwijgen. Wat te denken van financiele transacties met Dictatoriale landen?? Bloed link. Helaas deze vallen niet onder Dierenwelzijn, het mode item van heden, en mogen dan ook gewoon door gaan hoe ze menswelzijn ook schaden.

 • zon

  Denk je nou echt dat de achterban van b.v FNV erop zit te wachten dat een bezoek aan de supermarkt veel duurder zal worden?

  Dat zal gebeuren wanneer al hun wensen werkelijkheid worden.

 • Cees Oostrom.

  Doen ze dit om de aandacht van de eigen sores af te wenden.
  Bank blijf bij je kerntaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.