Home

Nieuws 4 reacties

Kabinet trekt geld uit voor beheren natuur

Den Haag - Mensen, organisaties en bedrijven moeten meer mogelijkheden krijgen de natuur zelf te gaan beheren. Het kabinet stelt daarvoor extra geld beschikbaar. Volgend jaar gaat het om 1,5 miljoen euro. Dat bedrag loopt in vier jaar op tot 10 miljoen euro. Dat staat in de Natuurvisie die het kabinet vrijdag heeft opgesteld.

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gaat het om een koerswijziging. "Natuur hoort midden in de samenleving thuis en niet alleen in beschermde gebieden. Mensen kunnen zelf meer doen om hun omgeving 'groen' te houden." Natuur naast de deur draagt ook bij aan economie en welvaart, zegt Dijksma. Ze spreekt van "schijnbare tegenstellingen tussen natuur, landbouw en wonen", die kunnen worden doorbroken.

Volgens de staatssecretaris worden natuurregels soms als hinderlijk ervaren bij projectontwikkeling. Het kabinet wil zich maximaal inspannen om natuur en economie van elkaar te laten profiteren. "Het gaat er niet om de laatste vleermuis te redden op een bepaalde locatie, maar om te investeren in gezonde natuur voor mensen, planten en dieren."

De overheid moet de basis op orde houden, kaders stellen en maatschappelijke betrokkenheid stimuleren, staat in de Natuurvisie. Zo zorgt het kabinet voor wettelijke natuurbescherming en goede internationale afspraken en wordt er samen met provincies geïnvesteerd in het Natuurnetwerk Nederland.

De visie van Dijksma sluit aan bij de ambitie van een organisatie als Natuurmonumenten. Die liet vrijdag weten te willen dat burgers mede-eigenaar kunnen worden van een stukje natuur. "Wij willen mensen een grotere rol geven bij het beschermen van de natuur. We nodigen mensen uit na te denken over de inrichting van een gebied, te laten besluiten over een project of de natuur te onderhouden."

Bloeiende akkerranden langs weilanden en bouwland waar vogels en bijen voedsel kunnen vinden is natuur, net als de hofvijver bij het Binnenhof in Den Haag. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw en natuur. "Je denkt natuurlijk gelijk aan de grote natuurgebieden, maar dit hoort er ook wel bij", vindt Dijksma.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  komen aan alle kanten geld te kort om het zelf te onderhouden dus laten ze het een ander maar doen.

 • jordi 1455

  Het wordt tijd dat de overheid zich bezig gaat houden met zijn kerntaken en niet met dure hobby's als natuur.

 • schoenmakers1

  zouden ze dat geld niet beter kunnen besteden aan de oudere mensen die soms wel uren in hun ontlasting moeten blijven liggen

 • koestal

  spaar de natuur en steun de voedselbanken,hoezo landbouwbeleid ?

Of registreer je om te kunnen reageren.