Home

Nieuws

JBS wil bijna miljard ophalen met aandelen

São Paulo –JBS wil met de verkoop van aandelen in een nieuwe divisie circa 3 miljard real (979 miljoen euro) ophalen. De Braziliaanse vleesreus wil met het geld haar schuldenberg verlagen en investeringen doen. Dat meldt het Braziliaanse tijdschrift Exame op basis van bronnen vlakbij de transactie. De onderneming zelf wil het bericht bevestigen noch ontkennen.

JBS geldt als grootste producent van vlees wereldwijd. JBS nam vorig jaar pluimveeslachter Seara over van Marfrig Alimentos voor circa 1,9 miljard euro. Vervolgens heeft het bedrijf Seara ondergebracht in een aparte divisie, JBS Foods, die ook verantwoordelijk is voor de verkoop van andere voedingsmiddelen in Brazilië. De divisie is goed voor circa 3,9 miljard euro omzet, ongeveer een tiende van de totale omzet van JBS.
JBS is de laatste 10 jaar enorm gegroeid door het overnemen van een groot aantal partijen, waaronder het Amerikaanse Swift en Pilgrim's Pride. JBS rapporteerde eind 2013 een schuld van circa 23,75 miljard real (7,75 miljard euro) en wil deze schuldenlast omlaag brengen. Schulden zijn een probleem in de hele vleessector. Marfrig verkocht Seara noodgedwongen terwijl Brasil Foods haar zuivelactiviteiten in de etalage heeft gezet.
Volgens Exame is de timing van de aandelenverkoop afhankelijk van marktcondities, maar wel gepland voor dit jaar. Momenteel lijkt de markt lastig. In de VS wordt steun voor de economie verminderd nu de groei weer aantrekt. Investeerders die hun toevlucht kozen in opkomende economieën brengen daarom veel geld terug naar de VS. Bovendien koelt de Chinese economie af. China is de belangrijkste handelspartner van Brazilië.

Of registreer je om te kunnen reageren.