Home

Nieuws 16 reacties

Internet-miljonair wil bedrijf met miljoen koeien

Doetinchem – Kees Koolen, medeoprichter en voormalig directeur van de boekingswebsite Booking.com wil de grootste boerderij ter wereld gaan bouwen in Brazilië.

De boerenzoon uit Brabant wil in korte tijd 32 bedrijven met elk 22.000 melkkoeien opzetten en binnen tien jaar doorgroeien naar een miljoen melkkoeien. Dat meldt zakenblad en website Emerce.

Koolen (48) maakte fortuin door de verkoop van Booking.com aan Priceline in 2005. Sindsdien is hij vooral actief als investeerder en adviseur. Hij heeft daarbij speciale belangstelling voor internetbedrijven. Het vermogen van Koolen wordt door zakenblad quote geschat op meer dan 100 miljoen euro.
Koolen heeft nu grote plannen met megastallen in Brazilië op basis van de gedachte dat de aarde te klein wordt om de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien. "Er is nu al een tekort aan melkpoeder", stelt Koolen vast. "Iedereen gaat in de stad wonen en landbouw wordt verdreven naar lege gebieden." Volgens de ondernemer komen er steeds minder boeren, maar worden meer mensen dan ooit van hen afhankelijk. Daardoor worden boeren gedwongen richting technologie, innovatie en schaalvergroting. Voor zijn plannen is de technologie al beschikbaar, die komt uit de Verenigde Staten. Volgens Koolen is er vanuit Brazilië, maar ook vanuit China, veel belangstelling voor zijn melkveeproject.

Laatste reacties

 • tinus888

  das 100 euro per koe,nog ff sparen dan

 • A1967

  is het alweer 1 april??

 • geen boer

  het grootste geïntegreerde melkveebedrijf (inclusief fabriek en het downstream gebeuren dus) ter wereld Al Marai in Saudi heeft momenteel 135.000 melkkoeien die op ultramoderne manier gehouden worden in een uiterst kapitaalkrachtige consumentenmarkt. Daar hebben ze ongeveer 40 jaar over gedaan sinds de Ierse broers McGuckian er begonnen onder de naam Masstock. Inmiddels is één of andere prins de eigenaar, kapitaal dus nooit een probleem.
  Het lijkt me dat deze meneer een beetje té positief denkt. Met veel kapitaalkosten (zijn eigen 100M laat hij natuurlijk lekker op de bank, zo werkt dat) het bulkproduct poeder gaan produceren kon wel eens tegenvallen...
  Op kleinere schaal beginnen en dan kalmpjes aan uit proberen te breiden is (zoals gebruikelijk in de agrarische sector) het devies. Alle andere succesvolle bedrijven waaraan hij zich spiegelt hebben het óók zo gedaan.

 • wmeulemanjr1

  Klinkt mooi dat iedereen afhankelijk word van de boer zoals heer Koolen zegt, toch loopt het in de landbouw soms plotsklaps anders dan 'beste stuurlui' aan de wal denken. Als er nu zo heel veel tekort is zoals hij zegt dan moest de melkprijs ook niet meer gaan doorzakken en toch gebeurt dit nu al wel.

 • Jongman

  Brazilie, investeerders en personeel moeten hem persoonlijk aansprakelijk stellen bij een fiasco.

 • pinkeltje

  Denk dat meneer beleggers voor zijn plannen zoekt en het dan zo inricht dat hij het geld heeft en de belegger de brokken. Als het allemaal zou kloppen zou je dus met 100.000 Euro op zak in Brazilië binnen 10 jaar 1.000 koeien kunnen melken? Over tien jaar spreken we elkaar weer, maar ik geloof niet dat het 10 jaar duurt voor we weten wat ervan terecht komt. Wellicht dat de van Bakels het ons voor kunnen rekenen?

 • Elevage

  hij zegt dat er meer mensen komen en minder boeren. Dat is nog eens een waarheid als een koe!

 • geen boer

  @ Jongman, waarom?

 • pinkeltje

  @jongman: Je bent er toch gewoon zelf bij als je je geld overmaakt aan zo'n plannenmaker? De internetmiljonair kan er toch ook niks aan doen dat je hem gelooft en dat je meent dat jouw geld bij hem wel in veilige handen is? De naast beste oplossing is dat je je geld aan mij overmaakt. Gaan we samen rijk worden. De enige clausule die is ingesloten is dat je niet bij mij moet zijn als als het door externe factoren het allemaal fout blijkt te gaan. See you op de Bahama's.

 • koestal

  gaan ze daar ook weer oerwouden voor kappen ? krijgen ze daar ook weer problemen mee

 • vandenbrandcv1

  kunnen ze hier weer meer natuurgebieden aanleggen? koestal?

 • lukas1

  Waarom al deze negatieve reactie's?Eerst de plannen bestuderen en daarna een visie geven lijkt mij toch iets professioneler.Kees Koolen succes met je plannen en laat gewoon je nuchtere boerenverstand werken,meestal de juiste keuze!!

 • 7

  Ik meld me bij deze aan als bedrijfsleider. Wil natuurlijk wel een salaris boven de balkende norm, maar dat spreekt voor zich :P

 • W Geverink

  Ach in Nederland gaan ze als het effe kan na 2015 ook een miljoen of zo meer koeien melken koestal, en jullie hebben niet eens oerwouden...

 • joannes

  Het is wel weer een Nederlander! En notabene een Boerenzoon! Hij zal dus wel weten hoe het er in Nederland aan toegaat. Combineer dat met zijn ervaringen op technologisch gebied en zijn visie en het idee zal Aalt Dijkhuizen, De Rabobank en CRV (die al in Brazilië vertegenwoordigd is) als muziek in de oren klinken. Hij maakt waar, waar ze in Wageningen al jaren van dromen. Jammer dat hij eerst aan Amerika denkt voor de kennis, zullen ze hier in Nederland denken.

 • denker123

  Als Kees Koolen Willy van Bakel maar buiten zijn deur kan houden,die doolt ook ergens rond in Brazilie !!!!!!!!!.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.