Home

Nieuws 893 x bekeken

Helft agrifoodbedrijven optimistisch

Utrecht - Bijna de helft van de agrifoodbedrijven in Nederland verwacht meer winst te boeken in 2014 dan vorig jaar. Boeren zijn echter somberder voor dit jaar. Dat blijkt uit het onderzoek Agri & Food Trends van Berenschot dat dinsdag is gepresenteerd.

Aan het onderzoek deden 664 bedrijven uit de Nederlandse agrifoodketen mee. Een op de tien deelnemers verwacht krimp in omzet en winstgevendheid in eigen land en 5 procent denkt te krimpen in omzet in het buitenland.

De stemming onder boeren is echter minder positief. Vorig jaar verwachtte 60 tot 70 procent van de deelnemende boeren te groeien in omzet en winst, maar dat aandeel is dit jaar flink gedaald. Voor 2014 verwacht 33 procent van de deelnemende boeren dat de omzet zal stijgen op de thuismarkt, 44 procent verwacht een verbetering van de omzet in het buitenland, 33 procent denkt dat de winst dit jaar zal toenemen en 11 procent denkt dit jaar meer personeel te kunnen aannemen. Akkerbouwers en intensieve veehouders zijn het minst positief. Melkveehouders hebben hoop op omzetgroei in het buitenland.

Onderzoekers van Berenschot verklaren de daling omdat enkele sectoren (akkerbouw, melkveehouderij en fruitteelt) een goed 2013 achter de rug hebben en de verwachtingen nu temperen.

De agrifoodbedrijven zien duurzaamheid als de belangrijkste trend voor dit jaar, net als voor 2014. Aandacht voor voedselveiligheid en kwaliteit is de tweede belangrijkste trend.

Dit geldt overigens niet voor boeren. Vorig jaar stond duurzaamheid bij boeren op de tweede plaats van belangrijke trend, nu is dat de 9e. Een zo goed mogelijk kwalitatief product leveren, staat bij boeren op de eerste plaats in combinatie met zo laag mogelijke productiekosten.

Het onderzoek liep in november en december 2013 in de primaire sector, voedingsindustrie, dienstverleners, toeleveranciers en handel. Het is uitgevoerd in samenwerking met onder meer LTO, FNLI en HAS.

Of registreer je om te kunnen reageren.