Home

Nieuws

Grotere rol particulier bij natuurbeheer

De Klomp - De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) omarmt het idee van Natuurmonumenten om particulieren een grotere rol toekennen bij natuurbeheer.

"Particulieren, waaronder landgoedeigenaren, willen graag investeren in beheer, inrichting en grond", stelt Ronnie van Woudenberg, directeur van de FPG. Leden van de FPG willen graag gronden van Natuurmonumenten in erfpacht nemen.

De organisatie van grondeigenaren reageert op een idee van directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten om natuur-aandelen te verkopen. Burgers moeten mede-eigenaar kunnen worden van een stukje natuur, opperde hij vorige week op de Natuurnetwerkdag van zijn vereniging. Hij wil particulieren of bedrijven aandelen in een natuurgebied laten kopen of obligaties. Natuurmonumenten wil mensen bovendien meer laten meedenken over de inrichting van een gebied, mee laten besluiten over een landschapsproject of mee laten werken aan onderhoud. De plannen moeten nog concreet worden uitgewerkt.

De grootste natuurclub van Nederland wil lokale en regionale initiatieven voor natuurbeheer ondersteunen, zoals coöperaties. Gezamenlijke verantwoordelijkheid geeft natuur in Nederland een grotere overlevingskans, aldus Van den Tweel.

Dit sluit ook aan bij de nieuwe natuurvisie van staatssecretaris Dijksma. Zij laat Pieter van Vollenhoven onderzoeken hoe natuurbeheer slimmer gefinancierd kan worden, naar voorbeeld van initiatieven in de wereld van monumentenzorg. Een eerste bevinding uit dat onderzoek, aldus de staatssecretaris, is dat eigenaarschap leidt tot meer betrokkenheid bij het beheer én tot efficiënter beheer. Van Vollenhoven doet drie pilots, in overleg met gemeenten en provincies.

Een mogelijke nieuwe vorm van eigenaarschap is een coöperatie of een ander samenwerkingsverband van particulieren. FPG pleit voor uitbreiding van het aantal aandeelhouders in de zogeheten NSW-bv's, in het kader van de Natuurschoonwet. Nu kunnen maximaal twintig mensen deelnemen aan de fiscaal vriendelijke landgoederen. Als dat aantal groter wordt, kan je meer kapitaal verzamelen, dat vervolgens geïnvesteerd in de natuur, zo redeneert de federatie van grondbezitters.

Natuurmonumenten is op haar beurt blij met de omarming door de grondbezitters, maar de woordvoerster stelt wel dat er een belangrijk verschil is tussen beide organisaties. Particulier grondbezit gaat over eigenaarschap door weinigen, terwijl Natuurmonumenten streeft naar eigenaarschap door velen.

Of registreer je om te kunnen reageren.