Home

Nieuws 6 reacties

Grondportefeuille Fagoed geslonken

Apeldoorn – Grondbelegger Fagoed Erfpacht sluit 2013 af met minder hectares in zijn beleggingsportefeuille, vergeleken met 2012. Dit blijkt uit het jaarverslag.

Op 31 december 2013 had Fagoed 5.014 hectare landbouwgrond in volle eigendom en uitgegeven in erfpacht. Het jaar daarvoor was dat nog 5.199 hectare. Sinds 2010 ziet de belegger de grondportefeuille slinken.

Ondanks de daling van de oppervlakte in beheer steeg het totaal belegde vermogen van Fagoed met ruim 8 miljoen euro tot bijna 140 miljoen euro in 2013. Oorzaak van deze stijging is de lichte stijging van de grondprijs.

Fagoed merkt dat boeren veel belangstelling hebben in de zogenoemde 'sale and lease back'-constructie met terugkooprecht. Boeren verkopen de grond aan de belegger en krijgen die vervolgens in erfpacht in gebruik. Afhankelijk van de gekozen canon kan de boer de grond na 15 of 27 jaar terugkopen.

Vanwege de gestegen belangstelling zou Fagoed aanvankelijk vorig jaar een emissie uitschrijven voor nieuwe participaties. Dat heeft vertraging opgelopen. In de loop van dit jaar hoopt de belegger nieuw vermogen aantrekken. Eerder liet directeur van Fagoed Kees Kaffka weten dat het gaat om vele tientallen miljoenen euro's die de belegger binnen wil halen van voornamelijk de grotere pensioenfondsen en verzekeraars. Volgens Fagoed kan het daarmee grofweg tussen de 500 tot 1.000 hectare landbouwgrond van boeren kopen en vervolgens in erfpacht uitgeven.

Laatste reacties

 • info36

  Je grond verkopen en dan terugpachten. Lomper kun je niet zijn.

 • Jaap39

  Discutabele constructies. Jezelf de vernietiging in werken.

 • groot7731

  In grond zit veel geld, ik had het liever in productiemiddelen zoals melkquota zitten. Nu ga ik de grond weer terugkopen zogauw het mogelijk is.

 • a van Gerwen

  @groot, gaat je niet meer lukken bewijst de praktijk.

 • PIETER123

  De geschiedenis herhalen voor boeren is een beetje dom zeker voor de politiek regeren is voor uitzien.
  Immers in de 30 jaren werden ook fikse huren betaald en er was armoede omdat de groot grond bezitters de boeren uitmolken.En toen op kwam de pachtwet uniek in Europa vandaar de voorsprong van Nederlandse landbouw doordat boeren een vorm van zekerheid hadden om te kunnen investeren.
  Erfpacht is een vorm die de pachtwet om zeep helpt de overheid doet er zelf aan mee.Het is een keuze voor boeren om met Fagoed zaken te doen.

 • deer123

  zaken met Fagoed is je ziel een de duivel verkopen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.