Home

Nieuws 25 reacties

Groenlinks Gelderland wil wolf op Veluwe uitzetten

Arnhem – Wolven en lynxen uitzetten op de Veluwe. Dat is de wens van Groenlinks in Gelderland.

De roofdieren kunnen volgens de partij een rol spelen als 'natuurbeheerder' door zich te voeden met reeën en edelherten melden dagblad De Gelderlander en andere Gelderse media. Groenlinks vindt dat beter dan de huidige praktijk waarbij 'een groot deel van de populatie op de Veluwe jaarlijks wordt afgeschoten door jagers'.
Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk ziet weinig in het voorstel. Hij vraagt zich sterk af of de wolven in Nederland wel in het wild kunnen overleven en of ze niet massaal het slachtoffer worden van het verkeer. Wolven worden nu wel beschermd als ze Nederland binnenkomen, maar actief uitzetten gaat Van Dijk te ver. Ook andere partijen in de Statencommissie Landbouw steunen het idee niet.

Laatste reacties

 • somporn

  De bruine beer willen ze ook weer herinvoeren,doe eerst even een proef bij de oostvaardersplassen,hoeft daar het grote wild
  niet dood te gaan door verhongering.

 • gjcraats1

  ik woon in het bos zou zeggen niet doen niemand wil wolven in zijn woonomgeving denk dat de stropers ze binnen een week weg hebben niet doen dus nutteloze actie

 • Spruit12

  Echt weer zo'n idee van een partij die de werkelijkheid niet begrijpt. Ze willen met al die andere onzin van Nederland een openlucht museum maken met natuur en bedrijfstakken uit grootmoeders tijd (zoals primitieve landbouw, geen chemische industrie en geen verkeer). Het ontbreekt ze aan realistisch inzicht en een gezonde toekomstvisie. Nog even en ze pleiten voor het weghalen van de omheining van Beekse Bergen.

 • japke33

  Ben het met Somporn eens. Zet ze maar uit op de OVP, daar zijn veel te veel dieren op een veel te klein oppervlakte. Laat ze het daar maar wat uitdunnen. Gaan ze in ieder geval minder wreed dood, dan nu het geval is.
  Maar het is natuurlijk een belachelijk idee, van een belachelijke partij. Die beesten horen hier niet.

 • Mozes

  We hebben in Nederland te maken met een harde kern van natuur-freaken die niet willen accepteren dat Nederland te dichtbevolkt is voor een autonome fauna van grote dieren. Dit heeft eerst al geleid tot het wanbeleid op OVP en zet zich voort met de introductie van de wolf.
  Voor de veiligheid van de mens is het belangrijk dat de wolf mensenschuw blijft. Zodra dit dier zijn schuwheid verliest wordt hij gevaarlijk.
  Ik heb eens een documentaire gezien over wolven in Canada die op vuilnisbelten afkwamen en daarmee hun schuwheid verloren. Ze vormden een groot gevaar voor mensen die de natuur ingingen.
  Ook in Duitsland moeten ieder jaar een aantal wolven worden afgeschoten omdat ze hun schuwheid hebben verloren. Bij mij in de omgeving zie ik hoe in het kader van 'natuurontwikkeling' overal nieuwe fiets en wandelpaden worden aangelegd op plekken waar vroeger geen mens kwam. Zelfs de reeën en hazen houden geen mensvrije rustplek over.
  Hoe moet in dit Nederland de wolf in hemelsnaam zijn schuwheid behouden?

 • polsbroek

  Te zot voor woorden Wat hebben sommige mensen?? toch weinig verstand

 • Bloemestein

  Het hoeft niet over iets zinnigs te gaan,als je het nieuws maar haalt.

 • putten

  we zullen ze 'warm' ontvangen.

 • veldzicht

  GroenLinks heeft zeker een natuur film gekeken over de serengeti
  in Africa of de uitgestrekte wildernis van noord Canada en zoiets moet hier ook komen,de grapjassen,die grazers hebben hier nu al .n ellendig
  leven in die rotzooi natuurparken, nog wolven erbij die levend de darmen er uittrekken maakt het nog erger, als je er maar natuur,milieu o.i.d.
  voorzet gelden heel andere normen en waarden als een gewoon
  landbouwbedrijf dan gillen ze om het minste of geringste moord en brand.

 • Baze

  Nog meer inpot in Nederland, mensen doe normaal

 • henk fledderus

  wat een geweldig idee, en er is meer goed nieuw, er zullen wat start problemen zijn maar de wolfjes zullen het wel goed doen in nederland ik denk niet dat ze bij bosjes dood donderen en ook niet verhongere. met de tijd kweek je wel een slim wolfje.. wel een erg hoog Donald duck gehalte in die groen lings plannen. maar ik zie er wel wat in.
  naast zich voeden aan reeen en edelherten kunnen ze de kadavers van de dieren houders ook op peuzelen en als je te veel wolfen krijgt dan..... laat je T rex los op de veluwe .. of je laat wolfen bontjassen weer in de mode komen .....

 • W Geverink

  Wij wonen in onze gemeente met goeie zesduizend mensen op een oppervlakte waar ze in nederland met ongeveer 7.5 miljoen mensen wonen. Het is gewoon niet te vergelijken. Hier in Canada kunnen we wolven uit de weg maar komt het toch af en toe tot ongewenste confrontaties. In Nederland is het onmogelijk om mekaar uit de weg te gaan. Het is daarom beter om er voor te zorgen dat wolven in Nederland verleden tijd blijven net als builenpest en spaanse griep.

 • Elevage

  ik ben voor... maar dan wil ik ook Elanden, bruine beren en pinguïns hahahahah is wel een laten 1 april grap van GrL

 • Marco22

  Is groenlinks uitzetten ook een optie?

 • ed12345

  Geverink ,helemaal met je eens.Dat stomme gezwets van een wolf doet zo of reageerd zus ,onzin ze zijn net zo veschillend van karakter als mensen .Ik had het een paar jaar geleden dat er een met me meeliep met spuiten maar dan de hele tijd in het spuitspoor naast me ,je kon hem niet zien in het hoge graan ,dus je begrijpt dat deze jongen niet uitstapte om een verstopte dop schoon te maken ,hij kwam ook veel te dicht bij de gebouwen ,maar toen ik m'n geweer ben wezen halen ,heb ik hem niet meer gezien .Maar ja dan zitten de natuurvrienden al weer 8 hoog languit voor de TV een natuurfilm te kijken

 • ed12345

  Marco en dat gecombineerd met open jacht periode .bv laat in de herfst

 • henk l

  leuk, ze komen eerst langs langs de schotse hooglanders in het buurse veen lossen ze mooi dat bvd probleem op als die koeien teminste niet van schrik via de A1 richten den haag gaan

 • koestal

  wordt een concurrent van Rendac,kunnen we straks kosteloos kadavers in de bossen leggen

 • jop

  weer een mooi idee van Groen Links-figuren die dan van achter hun bureau uit kunnen komen om hun 'project' te controleren. Natuur kun je niet altijd sturen. Kijk maar eens naar eiland Tiengemeten. Ook zo`n geitewollensokkenproject waar ze dachten iets moois bedacht te hebben en wat compleet anders uitviel. Resultaat: allemaal van dit soort types die zich er profileren en dik doen, boeren zijn er weg, en het kost handen vol geld.

 • veldzicht

  Jop,geloof maar niet dat die geitewollesokken het ooit toe geven dat het een flop is.teveel gezichts verlies en velen houden er een mooi baantje aan over, wat het kost is onbelangrijk toch maar belasting geld.
  als het hun eigen geld was piepten ze wel anders.

 • agratax2

  Als ik de advocaat van de duivel speel dan zeg ik; 'De wolf terug naar de Veluwe en van daar over geheel Nedeland laten zwerven betekent het einde van de biologische landbouw en alle landbouwhuisdieren die niet in 'gevangenschap' leven. De Groenen gaan via deze weg de boeren uit Nederland weg pesten, zonder zich dat te realiseren'.

 • agro1

  dat realiseren ze zich maar al te goed, tax1, haal die oogkleppen eens weg, ciolos boppe!!!

 • boerke brabant

  zullen de scharrelkippen, scharrelvarkens en biologische zoogkoeien met kalf leuk gaan vinden dit idee.
  marianne doe iets anders moet ik al mijn uitloop kippen, en scharrel varkens weer op stal gaan houden !!!

 • agratax2

  boerke. Jouw scharrel kippen zullen het niet leuk vinden deze grootte veelvraat rond zijn weidje. Denken ze in Den Haag nu echt dat de toerist zit te wachten op een overbevolking van wolven rond hun tent of atacaravan op de Veluwe. Zeker weten van niet, dus weg recreatie inkomsten voor de Veluwe. We hebben enkele jaren geleden toch gezien hoe de reactie was toen de Wilde varkens rond en op de camping de grond omploegden en alle lage begroeiing in stuifzand omzetten. Nee er zit niemand te wachten, behalve dan de zgn. Natuurvrienden, op dit soort wilde dieren, die echt niet passen in een verstedelijkt gebeid als Nederland is.

 • agratax2

  Reken Nederland 3.000.000 ha groot dan wonen er 5 mensen op ieder hectare land, water en wegen. Vraag ik me af of hier nog wolven en wilde katten tussen passen zonder dat er gedonder komt.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.