Home

Nieuws 601 x bekeken

Goed jaar voor Noord-Ierse coöperatie

Armagh – De Noord-Ierse agrarische coöperatie Fane Valley heeft de omzet in het boekjaar tot eind september met 17 procent weten op te voeren tot rond de 650 miljoen euro. De winst ging met 50 procent omhoog naar 10,5 miljoen.

Fane Valley is met 1.800 leden de grootste verwerker van melk en vlees in Noord-Ierland. De coöperatie levert haar producten onder verschillende merknamen aan afnemers in Groot-Brittannië, een reeks andere Europese landen alsmede het Midden-Oosten. Directeur Trevor Lockhart stelt 'buitengewoon tevreden' te zijn met de resultaten en voegt daaraan toe dat Fane Valley 'zich op een positieve manier aan het ontwikkelen is'. "2013 begon met een van de meest moeilijke lente's die we ons kunnen herinneren maar eindigde met één van de betere seizoenen voor gras en gewassen. De boeren stonden voor enorme uitdagingen en voor veel agrarische bedrijven zal het tot eind dit jaar duren voordat ze er weer bovenop zijn."

Lockhart is een van de leiders in de melkwereld die waarschuwen voor dalende prijzen. ''De sterke stijging van de toevoer en het onvermijdelijke resultaat van de hogere melkprijzen hebben nu een drukkend effect op de vraag in de markt. Dit zal naar verwachting leiden tot enige verzwakking van de prijs die de boer ontvangt nu verwerkers contracten met hogere prijzen naar de zijlijn schuiven.'' De topman stelt verder dat de food-dochter Linden Food Group, die ruim 400 miljoen euro aan de omzet bijdraagt, pas recent de werkelijke gevolgen van het paardenvleesschandaal is gaan merken. ''Deze gebeurtenis heeft geleid tot een heel nieuwe wereld wat betreft klantspecificaties, productie- en verwerkingseisen en de daarmee gepaard gaande controles en traceerbaarheid.''

Of registreer je om te kunnen reageren.