Home

Nieuws 4645 x bekeken 22 reacties

'Geen regeling voor renteswaps'

Den Haag - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ziet geen reden om een regeling te treffen voor ondernemers die in financiële problemen komen door de aanschaf van zogenoemde renteswaps, waarbij ze zich hebben proberen in te dekken tegen rentedalingen.

Naar aanleiding van mondelinge vragen van CDA'er Eddy van Hijum zei Dijsselbloem in het parlement dat financieel toezichthouder AFM de banken er al op heeft gewezen dat ze meer werk moeten maken van hun zorgplicht, en dat banken dat inmiddels ook doen. Volgens Dijsselbloem hoeft de schade niet zo desastreus te zijn als in sommige publicaties wordt voorgesteld, waarin wordt berekend wat  ondernemers op dit moment aan verlies  ouden lijden als ze hun rentederivaten zouden moeten beëindigen.

"In het algemeen kun je niet zeggen dat derivaten verliesgevend zijn", aldus Dijsselbloem. "En als ondernemers er wel verlies door leiden, wil dat nog niet zegen dat de banken in hun informatieplicht tekort zijn geschoten." Dijsselbloem verwijst daarbij ook naar de uitspraak van de Bossche rechtbank vorige week, waarbij een melkveehouder een vergoeding kreeg toegewezen.  De rechtbank oordeelde dat er een afweging is van het risico, en dat de bank niet voor het volle pond moet opdraaien voor het geleden verlies.

Volgens de minister  is het veel te veel voorgekomen dat banken tekort schoten in de informatieplicht. "Zorgplicht hoort bij de bank. Dat is in het verleden niet genoeg gebeurd. Dat zal ongetwijfeld tot meer rechtszaken leiden."

Laatste reacties

 • plankenpoortje

  Melden dat je in Griekenland woont kan misschien helpen...

 • aarthamstra1

  Even voor de jankers ik red me wel.. Maar het blijft schofterig dat de overheid toe staat dat de MULTINATIONALS ,(banken) zo ongestraft de boel (HET VOLK) mag bedonderen. Het lijkt er erg op dat ze elkaar over de rug van het volk aan het verrijken zijn . Net EUROPA. goed voor de elite slecht voor het volk. Stem SP.desnoods PVV.

 • minasblunders1

  Ach Hamstra, de overheid is toch uit hetzelfde hout gesneden? Die doet ook niets anders dan de boel bedonderen.Verwacht daar aub niets van.

 • boerkebrabant

  aarthamstra. als je maar goed in gaten hebt dat wilders naast minder marrokkanen, ook minder nertsenboeren, varkensboeren en kippenboeren wil

 • alco1

  Renteswaps zijn er niet voor rente dalingen, maar voor het indekken tegen verhogingen van de variabele rente.
  Dus als je er niets aan hebt, is toch alleen maar beter, want dan werd de variabele rente lager. Of ben ik nou gek.
  Er zijn ook verzekeringen die er voor zorgen dat door bv. een ongeluk je bedrijf voortgezet kan worden door de bedrijfsverzorging.
  Als je dan 65 wordt en nooit ziek geweest bent, heb je dan ook recht op teruggave van de premie. Nee toch.

 • anton1937

  Gokkers kunnen er langs zitten,dat is al jaren bekend.Dat geld ook als leningen afsluit op basis van b v de waarde van de dollar,wat vroeger veel werd gedaan.Dat stemmen op de SP of de PVV daar geen oplossing voor is.Maar ook stemmen op D66 is daar geen oplossing voor Pechthold wil zelfs de PVV niet.afvallen,omdat de PVV evenals D66,GL,de PvdA tegen de veehouderij zijn. Pechthold is meest ongeloofwaardige,omdat hij doet dat hij een leider voor ons volk is,maar feitelijk de meest onbetrouwbare politicus.

 • polsbroek

  Niet zo zeuren ,je teken toch zelf

 • koestal

  je kunt je beter indekken tegen rentestijgingen

 • aarthamstra1

  Boerkebrabant. Goed gezien eerste keus is ook de SP , PVV is wat boeren betreft nog beroerder dan de dierenpartij. Maar alles beter dan !!!!!!!!!

 • aarthamstra1

  Ja Alco1 ,Dat is het addertje onder het gras de rente word NOOIT lager je betaald ATIJD het volle pond . Dat bedonderen van de banken wat ze zo geraffineerd voor schotelen dat ook de deskundigen het niet door hebben.
  DAAR gaat het om. DAT vinden onze VOLKS vertegenwoordigers een aanvaardbaar risico .

 • LUCTOR

  #2 Helemaal mee eens krijg het er soms benauwd van ze houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd.
  Iemand die miljoenen fraude en valsheid in geschrifte pleegt loopt met twee dagen weer vrij rond iemand die een paar sokken steeld (wat ook niet te rechtvaardigen is) word twee weken in voorlopige hechtenis gesteld.

 • alco1

  Er ook me eens @klompjan dat SP en PVV hier wat verandering in zullen brengen? Dat zijn in mijn ogen de grootste klojo's die je maar bedenken kunt.

 • boerderijdinther

  Als je tekent voor iets dat je niet begrijpt is dat niet zo slim.

 • massan

  Renteswap voldoet niet aan de verwachtingen van klanten op het moment dat een lening om een bepaalde reden vroegtijdig wordt afgelost. Op dat moment is de waarde van de swap negatief, indien de rente zou zijn gedaald t.o.v. het moment van aangaan van de swap. Dit is nu vaak het geval. Wanneer de renteswap wordt aangehouden over de gehele looptijd, dan zou de rente niet af moeten wijken t.o.v. van de uitgangssituatie van het moment van aangaan van de renteswap.
  Wat nu vaak gebeurd en veel schandaliger is van de banken, is het plotseling verhogen van de klantopslag. Een opslag, volgens de uitleg van de Rabobank anderhalf jaar geleden, zou nooit worden verhoogd als een bedrijf gezond blijft. Dit is in ons geval ook toegezegd door de Rabobank bij aangaan van de lening. Het laatste jaar stijgt deze klantopslag explosief, welke dus niet meer is gebaseerd op hoe een bedrijf draait. De klantopslag wordt nu door banken gebruikt om hun vermogen op te krikken.
  Dit is iets om je meer zorgen over te maken.

 • Wouter

  Precies massan, dat is wat de banken 'vergeten zijn' te vertellen. Die opslag zou gewoon meegeteld moeten worden bij de variabele rente, dan kan de swap nog een keer een positieve waarde bereiken. Zoals ze er nu mee omgaan gebeurt dat nooit.

 • LUCTOR

  @alco maakt me niet zoveel meer uit als ik nu door de kat of de hond gebeten wordt.
  Mocht jij nog een goede suggestie hebben waar ik de volgende keer het beste mijn stem op kan uitbrengen ?

 • alco1

  @Klompjan. Wat je ook stemt, de ambtenaren die achter alle departementen en door alle verkiezingen heen gewoon blijven zitten bepalen het beleid. Stem dan in ieder geval op een partij die nog enigszins iets positiefs over de landbouw vertellen.

 • minasblunders1

  Vertellen is niet genoeg, Alco. Praten is makkelijk. Je moet kijken naar wat ze daadwerkelijk doen en dan ben ik bang dat er bedroevend weinig overblijft om te stemmen.

 • veldzicht

  Minasblunders,dat handje vol Agrariërs is politiek niet meer interresant ,goed voor 2 of 3 Kamerzetels te verdelen door een stuk of 5 partijen, denk je echt dat ze daar wakker van liggen?

 • jop

  De discussie gaat hier telkens weer over de schuld van de overheid, maar volgens mij is de ondernemer nog steeds zelf verantwoordelijk.Je kunt wel alles op het bordje van de ministers of de banken leggen, maar je bent ondernemer of niet. De bank is te vaak beschouwd als compagnon in plaats van als zakelijke relatie die ook winst wil maken.Veel renteswaps zijn afgesloten op het moment dat iedereen dacht dat de rente niet lager kon. En dat kon dus wel en dat betekent betalen. Idem dito bij aflossing.

 • aarthamstra1

  Jop ,De overheid is de GROOTSTE oplichter omdat zij dit soort praktijken vergoelijken . Waarom de slachtoffers vernederen , Waarom zeg je niets over de daders , Natuurlijk zijn ondernemers zelf verantwoordelijk ,Maar deze massale oplichting geeft toch aan dat dit geraffineerde oplichting praktijk is . Mis hier keer op keer de saamhorigheid tegen dit soort praktijken
  Echt een forum van ikke ikke en de de rest is dom, en kan stikken. Mooie coöperatieve ZLTO instelling.

 • aarthamstra1

  Stichting Renteswap.nl. doet wat boerenbelangenbehartigers vergeten.
  3.5 miljard onterecht geïncasseerd en toch geen crimineel.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.