Home

Nieuws 7 reacties

Geen klachten over margeverdeling

Den Haag - Er zijn geen klachten gemeld in het kader van het onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken vorig jaar heeft opgezet over oneerlijke handelspraktijken. Aanleiding voor het onderzoek was de eenzijdige prijskorting waarmee supermarkten hun leveranciers confronteerden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zei gisteren in de Tweede Kamer dat er één zaak wordt bekeken, en dat er geen klachten zijn ingediend.

Kamerlid Bart de Liefde (VVD) vindt dat de staatssecretaris meer bekendheid moet geven aan het meldpunt. Hij maakt zich ernstig zorgen over met name de groentesector, die volgens hem al lange tijd onder kostprijs moet produceren. Faillissementen zouden onafwendbaar zijn. Een van de mogelijkheden om de druk op de sector te verkleinen is de regeldruk te verminderen.

Dijksma deed de oproep aan alle ondernemers om te melden welke voorschriften zouden kunnen worden geschrapt, omdat ze geen nut meer hebben. "Dan hebben we het natuurlijk niet over voorschriften die wel van belang zijn, en waar ondernemers ook last van kunnen hebben."

Het idee van Kamerlid Ouwehand (Partij voor de Dieren) om de minister-president in te zetten om de supermarkten tot de orde te roepen, vond Dijksma niet nodig. "Ik begrijp dat mevrouw Ouwehand alles uit de kast wil halen, maar onderschat ons niet. De minister van Economische Zaken en ik kunnen als het nodig is ook onze tanden laten zien." Dijksma zegt dat zowel zij als de minister politieke druk aanwenden om ongeoorloofde handelspraktijken van supermarkten richting leveranciers aan te vechten.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Dijksma kan ongeoorloofde handelspraktijken van supermarkten aanpakken , waarom klinkt mij dat nou ongeloofwaardig in de oren.
  Heel haar handelen het laatste halfjaar is anti landbouw en dan een socialiste die mogelijk maatregelen neemt die leidt tot prijsverhoging voor de arbeider, dat gaat Dijksma nooit doen!!!!

 • w v gemert

  Dijksma ga het onderzoek van het Lei en de Rabobank lezen over de marge verdeling en zet daar op in , in plaats van weer een geldverslindend onderzoek waarvan de uitkomst al vooraf vaststond.

 • aarthamstra1

  Het komkommertje van de eu is recht nu nog de prijs voor de boer recht zetten. Door productie en vraag beter af te stemmen ,Een verbod voor de super om onder de productie prijs te verkopen. Afname verplichting
  regelen . met vaste afname per week . met ander woorden als je komkommers wilt in je supermarkt moet die iedere dag het hele seizoen afnemen, Zodat de verkoop risico verplaatst word van boer naar supermarkt.

 • zon

  Als het haar uit komt zijn geruchten alleen al genoeg om strenger te worden en als nu duidelijk is dat de boer te weinig krijgt verschuilt ze zich achter van alles en nog wat om er iets aan te hoeven doen.
  Ze doet er alles aan om de kosten voor de boeren te verhogen,en ze doet er alles aan om de meerkosten niet te laten vergoeden.
  Ze is een duidelijke linkse antiboer.
  We hoeven van haar niks positiefs te verwachten.

 • Elevage

  zijn eenzijdige prijskorting en 'voorschriften die geschrapt kunnen worden' hetzelfde??
  de supermarkten verdienen een pak op hun broek voor het zeer onbeschoft omgaan met hun Nederlandse leveranciers!

 • pinkeltje

  Supermarkten doen gewoon wat de autoriteiten onder aanvoering van consumentenprogramma's op tv ook doen. Gewoon niet meer betalen dan waar de leverancier het spul voor wil leveren. Niet voor iedereen leuk maar daar gaat ook niemand wat aan veranderen. Zoals bankiers hun bonussen niet in gaan leveren en verzekeringsmaatschappijen het systeem van provisies niet af gaan schaffen. Als er een regeling komt dan volgt er meteen een nieuwe constructie om de boel te omzeilen.

 • piethermus1

  Ergens een jaar of 20 geleden is The Greenery opgetuigd en is de veilingklok langzaam maar zeker bij het grof vuil gezet. Dit mede onder 'druk' van het soms te grote aanbod en ook onder druk van de Albert Heijnen van ons land. The Greenery kwam uit de koker van Cees Veerman, net zoals Netagco uit diens hoge hoed kwam. Cees denkt graag groot. Het is ook een heer van een zekere leeftijd, die paste zin zijn tijd. Op dat moment was dat wellicht een tijdelijk goede weg. Maar met de steeds mindere overschotproductie van voedsel in de wereld, welke gewoon ook toen al te voorspellen was, lijkt me dit achteraf niet zo'n goede weg gebleken. De veilingklok weer optuigen is het beste. De Albert Heijnen van ons land worden zenuwachtig van de veilingklok als er van iets een tekort is.
  Tot ergens in de jaren 90 was de veilingklok heilig en groentebemiddeling taboe. Wee je gebeente als je als veilingteler om de klok heen trachtte te verkopen. De klok heeft altijd gelijk. De Prijs is altijd juist. Bij te veel is de prijs laag, Bij een tekort juist hoog. Zenuwachtig worden de supers daarvan. D.m.v. groentebemiddeling via Greenery-of andere veilingmedewerkers zal je nooit een goede prijs weten te halen voor de telers. Dergelijke mensen werken voor een loon en zullen nooit zelf de markt direct voelen, zoals wij zelfstandigen dat wel voelen. Mensen met een werknemersmentaliteit, kunnen nooit voldoende uit de markt halen, niet zoals de veilingklok dat wel kan. Tuig de veilingklok maar weer op.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.