Home

Nieuws 3148 x bekeken 5 reacties

Fransen mogen overdag niet meer spuiten

Parijs – Franse boeren maar ook gemeenten en andere groenbeheerders mogen binnenkort overdag geen bestrijdingsmiddelen spuiten.

Het gebruik van die middelen is dan uitsluitend toegestaan tijdens zonsondergang en in de drie uren daarna. Dat heeft minister Stéphane Le Foll van landbouw meegedeeld.

Het ministerie gaat nu het besluit opstellen waarbij Le Foll ervan uitgaat dat het verbod over drie tot vier maanden in kan gaan. De bewindsman deed de toezegging tijdens overleg met organisaties van bijenhouders, zaadbedrijven en boeren over praktische werkwijzen in de landbouw die de bijen geen schade berokkenen. Volgens Le Foll is uit onderzoek gebleken dat bijen vooral tijdens daglicht actief zijn zodat een verbod ook tijdens die uren het meest effectief is. Spuiters moeten ook in de uren dat ze wel mogen werken aan een reeks voorwaarden blijven voldoen. Als de weersomstandigheden juist gunstig zijn voor de bijen dan mag er ook tijdens de toegestane uren niet gespoten worden. Veel Franse gemeenten gebruiken al jaren helemaal geen bestrijdingsmiddelen meer maar dat geldt niet voor de vele akkerbouwers in het land. Corr

Laatste reacties

 • koestal

  dat wordt nachtwerk,ach, in Parijs gaat ,s nachts ook alles door

 • maxisprint

  moeten de middelen dan soms ook op een dauwnat gewas gespoten worden ? veel middelen kunnen landbouwkundig gezien helemaal niet s'nachts toegepast worden.
  voor enkele toepassingen zou het wel goed kunnen, beter zelfs (wind) maar voor alle gewasbeschermingsmiddelen kan dit niet...

 • aqwzsx12

  aha, de fransen werken 35 u/week, maar na de uren personeel op die grote bedrijven doen werken, hmm, dan zal niet.

 • Fermer

  Wat ik begrepen heb, geldt dit alleen voor bloeiende gewassen. Zou toch schelen. Al hoewel het er allemaal niet makkelijker op wordt.

 • agratax2

  Hoe lang duurt -zonsondergang-? Drie uur daarna is duidelijk, maar hoeveel uren blijven er totaal over om het spuitwerk te verrichten? Vermoedelijk minder uren per dag dan nu het geval is en dat is voor de Franse boer een nieuwe uitdaging. eerst de Fransen en daarna Nederland(???).

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.