Home

Nieuws 937 x bekeken 3 reacties

FPG: blij met meer ruimte voor pachtmarkt

Veenendaal - De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) is blij met het evaluatierapport over de pachtregelgeving omdat de voorstellen meer ruimte bieden voor de markt. LTO en BLHB vonden het te vroeg voor een inhoudelijke reactie, maar willen wel kwijt dat de uitkomst van de evaluatie op hoofdlijnen overeenkomt met wat zij verwachten.

FPG zegt blij te zijn dat het evaluatierapport over de pachtregeling er eindelijk is. Het rapport is gemaakt door Willem Bruil van het Instituut voor Agrarisch Recht en is een advies aan staatssecretaris Sharon Dijksma. Het advies biedt FPG voldoende aanknopingspunten voor een toekomstbestendig pachtstelsel. Ronnie van Woudenberg, secretaris-directeur van FPG: "Het meest positief is dat partijen zelf afspraken mogen maken over de duur en de prijs. Dat geeft meer ruimte voor de markt." Ook het afschaffen van het voorkeursrecht en het recht op indeplaatsstelling, onderschrijft FPG.

Minder gelukkig is Woudenberg met het voorstel van Bruil om onderpacht toe te staan. Dit betekent dat een andere grondgebruiker het land mag benutten dan de pachter. "Dat is geen goede zaak. Dan weet je als verpachter niet meer wie de grond daadwerkelijk in gebruik heeft. De verpachter heeft dan geen invloed meer op de pachter."

Ook vraagt Woudenberg zich af of het advies de opmars van grijze en zwarte pacht tackelt. Flexibele pachtvormen als de korte durende pacht tot zes jaar moet behouden blijven omdat hier behoefte aan is.

Arnold Michelsen van LTO zegt nog geen inhoudelijke reactie te kunnen geven op. Hij geeft wel aan het advies naar verwachting is. Ook Piet van der Eijk van de bond van landpachters (BLHB) zegt het rapport nog te moeten bestuderen.

Laatste reacties

  • info36

    Ik hoop Piet, dat je er keihard tegen ageert. Voor de gewone pachter is het een ramp.

  • Demeter Griend

    Alle wetten rond de pacht afschaffen. Is feitelijk gewoon communisme de markt op een dergelijke manier beschermen. Als je geen flinke pachtprijs kunt betalen weg, der zijn genoeg die wel bij de bel kunnen.

  • minasblunders1

    Demeter Griend: VOORLOPIG kunnen ze nog even bij de bel.

Of registreer je om te kunnen reageren.