Home

Nieuws

Europarlement handhaaft zwarte lijst planten

Brussel - Het Europees Parlement handhaaft de zwarte lijst met verboden planten en plantenproducten. Het parlement is tegen de invoering van nieuwe regels voor de invoer van plantaardig materiaal.

Een voorstel dat in de landbouwcommissie nog een meerderheid kreeg, is in het voltallige parlement afgewezen, tot opluchting van onder meer LTO Nederland.

LTO Nederland voerde samen met het agrarisch bedrijfsleven campagne tegen de voorgestelde hervorming van de fytosanitaire maatregelen. De insteek van het voorstel was om voor  elk nieuw plantaardig product dat in Europa zou moeten worden ingevoerd een toelatingsprocedure op te zetten. Dat zou los van de administratieve rompslomp ook nog eens 25.000 tot 50.000 euro per toelating kosten.

Het Europees parlement stemde wel voor een verbetering van de regelgeving om de invoer van plantenziekten vanuit landen buiten de Europese Unie tegen te gaan. De bestaande zwarte lijst van verboden planten en plantenproducten uit bepaalde landen blijft echter bestaan en wordt niet vervangen door een witte lijst van toegestane planten- en plantenproducten.

Het Europees Parlement bepleit nieuwe regels om de uitbraak van dierziekten te voorkomen, waarbij onder meer aandacht is voor blauwtong, Afrikaanse varkenspest en vogelgriep.

Of registreer je om te kunnen reageren.