Home

Nieuws

Europa komt met nieuwe aanpak uitheemse soorten

Staatsburg - Het Europees Parlement heeft ingestemd met regelgeving om planten en dieren uit andere delen van de wereld die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit in Europa aan te pakken.

De nieuwe regelgeving moet voorkomen dat nieuwe schadelijke soorten de EU binnen komen. Ook moet er beter worden omgegaan met uitheemse soorten die de EU al zijn binnen gekomen. Er wordt een lijst opgesteld met uitheemse soorten die schadelijk kunnen zijn en daardoor niet mogen worden ingevoerd, aangeboden, geteeld of gehouden. Lidstaten mogen ook zelf een lijst opstellen van soorten die ze niet willen. Onder de regels vallen onder andere extra controles en monitoring door de lidstaten.

"Invasieve exoten zijn na habitatverlies de tweede belangrijkste bedreiging voor de biodiversiteit en ze zijn ook erkend als een belangrijke oorzaak van het uitsterven van soorten", legt de Tsjechische rapporteur Pavel Poc van het Europees Parlement uit. De schadelijke soorten kosten de Europese Unie naar schatting 12 miljard euro per jaar. In de Europese Unie komen naar schatting ruim 12.000 soorten voor die vreemd zijn aan de natuurlijke omgeving, ongeveer 15 procent daarvan is invasief. Voorbeelden zijn de Aziatische tijgermug, het Aziatische lieveheersbeestje, de reuzenberenklauw en de Japanse duizendknoop.

Vreemde soorten worden door internationaal vervoer steeds makkelijker verspreid naar gebieden waar ze oorspronkelijk niet voor komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.