Home

Nieuws 4 reacties

Een vijfde landbouwgrond China blijkt vervuild

Peking - De Chinese regering heeft een rapport gepubliceerd waarin staat dat 19,4 procent van alle landbouwgrond in China is vervuild. Het onderzoek naar vervuiling is gedaan tussen 2005 en 2013 gedaan.

De vervuiling is vermoedelijk het gevolg van ophoping van giftige stoffen uit fabrieken, mijnbouw en landbouw. Cadmium, nikkel en arseen zijn de belangrijkste vervuilende stoffen blijkt uit bodemmonsters. De vuilste regio's liggen nabij de industriezones in het zuiden, rond de delta's van de rivieren de Yangtse en de Parelrivier, en in het noordoosten van het land.

Met name cadmium wordt gezien als een groot probleem, omdat het makkelijk wordt opgenomen door rijst. Vorig jaar mei startten de autoriteiten een onderzoek naar rijstplantages in het zuiden van China. De helft van alle rijst die in de miljoenenstad Guangzhou werd verkocht bleek besmet met cadmium. Begin 2013 berichtte een krant over de verkoop van tienduizenden tonnen aan met cadmium besmette rijst aan een noedelfabriek in Zuid-China. Sinds 2009 zou de vervuilde rijst verkocht zijn aan de fabriek. De rijst had alleen gebruikt mogen worden voor de productie van industriële alcohol.

Laatste reacties

 • richtr

  De chinesen blijven dus nog wel even op de wereldmarkt shoppen voor voedsel.

 • LUCTOR

  Heb er vraag tekens bij hoe lang het nog gaat duren als ik hier lees wat ze daar eten.

 • W Geverink

  Je denkt toch zeker niet dat die grond braak blijft liggen richtr? Vervuilde rijst wordt met schone rijst gemengd tot de minimale standaard is bereikt en gewoon voor consumptie verkocht. Of er zouden goedkope biologische groenten kunnen worden verbouwd voor de walmart.

 • ed12345

  Geverink ik denk dat je spijker op de kop slaat,er liggen in de supermarkten nogal wat blik groenten en fruit uit china
  Wij mogen dit en dat niet spuiten of strooien als er bedenksels zijn voor de volksgezondheid en dat is terecht maar als er om de goede lieve vrede geimporteerd wordt ,twijfel ik toch of dan in praktijk ook de zelfde regels gelden

Of registreer je om te kunnen reageren.