Home

Nieuws 2 reacties

EP verlaagt importtarieven producten Oekraïne

Straatsburg – Het Europees Parlement heeft in meerderheid gestemd voor het van mei tot november afschaffen of verlagen van importtarieven op landbouwproducten uit Oekraïne.

De EU hoopt wanneer de regeling afloopt Oekraïne akkoord gaat met een definitief associatieverdrag waarin dezelfde tariefmaatregelen staan.  De inmiddels verjaagde president Viktor Janoekovitsj weigerde het verdrag eerder te tekenen.
In het Europees Parlement stemden 531 volksvertegenwoordigers voor afschaffing van 82,2 procent van de importtarieven die de EU hanteert op Oekraïense landbouwproducten en verlaging van andere tarieven. Bijna negentig parlementariërs stemden tegen terwijl twintig leden van het parlement afzagen van stemming. Voor bepaalde 'gevoelige'producten zoals graan en vlees wordt een importquotum met verlaagd tarief ingesteld.
De EU wil door versneld tarieven te verlagen het financieel noodlijdende Oekraïne een hart onder de riem steken. Het EU-besluit kan Oekraïne circa 500 miljoen euro opleveren, waarvan 400 miljoen voor de landbouw. "Terwijl Poetin Russische markten voor Oekraïense exporten sluit, openen wij ze", aldus Europarlementariër Pawel Zalewski. De Pool verwijst naar het Russische besluit  de kortingsprijs die Oekraïne voor gas betaalde te verhogen met circa 80 procent.
De Europese raad van ministers moet nu toestemming geven maar dat wordt gezien als een formaliteit omdat regeringsleiders in de EU eerder de raad en het parlement aanspoorden snel in te gaan op het voorstel van de Europese Commissie snel markten te openen.
Janoekovitsj besloot niet in te stemmen met het verdrag nadat Rusland 15 miljard dollar steun en toetreding tot een douane-unie met ook Wit-Rusland en Kazachstan had aangeboden. Moskou had het niet tekenen van het verdrag met de EU als conditie voor de deal gesteld. Er braken rellen uit die uiteindelijk leidde tot een machtsovername. Op 25 mei worden nationale verkiezingen gehouden.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Dus de boeren in Europa betalen die 400 miljoen euro. Ik vraag me af of die politieke mensen die voor hebben gestemd ,ook voor zouden zijn als ze zelf een flink loonoffer moesten geven. Politiek bedrijven is niet moeilijk als het over de beurs gaat van anderen.

  • zon

    De landbouw hier is weer de dupe van deze politieke correctheid.
    Wij worden weer opgescheept met produkten die niet aan de eisen voldoen en die nog meer druk leggen op de opbrengstprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.