Home

Nieuws 1672 x bekeken

Droogte in het zuiden

Doetinchem – In het zuiden van Nederland is het droger dan normaal. Ook in sommige oostelijke delen van het land is het te droog voor de tijd van het jaar.

Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in het nieuwste droogtebericht. Voor de gewassen op het land lijkt de droogte vooral voor gewassen op zwaardere grond tot problemen te leiden.
"Er is sprake van heel wisselende omstandigheden. Op plekken, waaronder de Zuid-Hollandse eilanden,  is er veel regen gevallen en is vorig weekend ook hagelschade ontstaan. In andere gebieden, zoals in de gebieden aan de kust, is het vrij droog. Daar zouden de jonge cichorei- en bietenplantjes wel een buitje kunnen gebruiken", zegt Ko Franke van CZAV.  In Zeeland worden wel gewassen beregend om te ondersteunen bij de opkomst. Op sommige percelen is een harde korst ontstaan, waardoor de plantjes er moeilijk door komen.
Johan Brooijmans van Agrifirm ziet dat vooral op zwaardere gronden de combinatie van een slecht zaaibed en droogte leidt tot een zeer wisselend gewas. "Bij uien zie je bijvoorbeeld grote verschillen in het gewas. Er wordt wel beregend, maar het verschil in ontwikkeling verdwijnt niet meer", aldus Brooijmans. Door het wisselende gewas is onkruidbestrijding lastiger dan normaal. Ook zijn er percelen waar eerst beregend moet worden voordat er aardappelruggen kunnen worden gefreesd. Op percelen lichte grond, die in het voorjaar zijn geploegd zijn vrijwel geen problemen.
In Oost-Brabant in het stroomgebied van de Dommel, Beerze en Reuzel heeft het waterschap een verbod ingesteld voor het beregenen met oppervlaktewater.
Volgens het KNMI is het neerslagtekort in het Zuiden van het land tussen de 60 en 90 millimeter. De grondwaterstanden en daarmee ook de beekafvoeren zijn, met name in Zuid- en Oost-Nederland lager dan normaal voor de tijd van het jaar. De regen van de afgelopen dagen heeft in delen van midden en oost Nederland de grondwaterstanden enigszins aangevuld. In het zuiden van Nederland is dit effect door beperkte hoeveelheden neerslag niet waargenomen. Om watertekorten te voorkomen, hebben de waterschappen de stuwpeilen verhoogd en de wateraanvoer vanuit de Rijn, Maas, grote meren en kanalen vergroot.

Of registreer je om te kunnen reageren.