Home

Nieuws 1259 x bekeken

Dijksma: geen duidelijke link veehouderijsysteem en antibioticagebruik

Den Haag – Er is geen duidelijke link tussen de reductie van het antibioticagebruik in de veehouderij en de verschillende stalsystemen.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan Wakker Dier, waarvan een kopie naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De helft van de veehouderijen zit op het gebied van antibioticagebruik in het streefgebied van de Stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa), die het antibioticagebruik monitort. De bedrijven die aan de normen voldoen zijn zowel bedrijven met een meer traditionele bedrijfsvoering als de bedrijven die voor plussegmenten produceren. Het is volgens Dijksma niet zonder meer te zeggen dat bedrijven die voor een plussegment produceren beter scoren op antibioticagebied dan gangbare bedrijven.

Uit de registratie bij de SDa is niet zichtbaar welke elementen in de bedrijfsvoering daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de vermindering van het antibioticagebruik. Dit kunnen de aanvullende het huisvestingssysteem zijn, maar het kunnen volgens Dijksma ook andere factoren zijn.
Wakker Dier stelde voor om in de registratie van de SDa de verschillende houderijsystemen met een dierenwelzijnskeurmerk te registreren, omdat hierdoor duidelijk zou worden waar de problemen en oplossingen voor het antibioticagebruik liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.