Home

Nieuws

Diervoedingsomzet Nutreco daalt

Amersfoort – De diervoedingsdivisie van Nutreco heeft het eerste kwartaal de omzet 4,6 procent zien dalen tot een kleine 439 miljoen euro.

Een 1 procent hoger verkoopvolume werd meer dan teniet gedaan door wisselkoerseffecten.
Nutreco komt uit op een omzet van 853 miljoen euro, 8,4 procent meer dan vorig jaar. De afzet van visvoer steeg bijna 27 procent tot 414,5 miljoen euro. Wisselkoersen drukten op het resultaat maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door een 24 procent hoger volume en 11 procent extra omzet dankzij overnames.
Het diervoedingsdeel van Nutreco meldt hogere volumes in voeroplossingen met een hogere toegevoegde waarde, zoals voer voor jonge dieren. Prijzen daalden door lagere grondstofprijzen 1,9 procent. De bijdrage van overnames bedroeg 1,6 procent. Nutreco nam voeractiviteiten van Gisis in Ecuador en Hendrix Misr in Egypte over. Het wisselkoerseffect was -5,3 procent. Het bedrijfsresultaat kwam iets hoger uit.
Nutreco meldt dat het "verkennende proces" naar de voorgenomen verkoop van de mengvoer- en vleesbedrijven in Spanje en Portugal meer tijd vergt dan verwacht. Nutreco heeft nog geen partijen gevonden die uitgaan van een waardering van de bedrijven, Nanta en Sada, die "de marktpositie, huidige financiële resultaten en het toekomstig potentieel (-) goed reflecteert."
Nutreco is met al haar activiteiten op het Iberische schiereiland marktleider. Het bedrijfsresultaat van de bedrijven in Spanje en Portugal verbeterde ten opzichte van de corresponderende maand een jaar eerder, aldus Nutreco. De verkoop van de activiteiten is in juli vorig jaar aangekondigd en onderdeel van Nutreco's strategie om zich meer te richten op voeroplossingen met een hogere marge en op groeiregio's.
Het voerconcern verwacht voor activiteiten die het voort wil zetten het eerste halfjaar van 2014 een "duidelijk hogere" winst voor rente, belastingen en afschrijvingen (EBITA).  Volgens de Schaal van Mock die beursgenoteerde bedrijven vaak gebruiken komt dit neer op 7 tot 12 procent groei. Vorig jaar noteerde Nutreco voor het eerste halfjaar een EBITA van 80,3 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.