Home

Nieuws 6 reacties

'Dierrechten meest efficiënte middel'

Brussel – Het behoud van de dierrechten in het nieuwe derogatievoorstel is de meest efficiënte manier om een te hoog nitraatgehalte in het grondwater bij de bron aan te pakken.

Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie over het behoud van de dierrechten in het vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn. De Commissie zegt dat de dierrechten ook in het vierde actieprogramma al stilzwijgend een onderdeel van het derogatieverzoek waren omdat dit het meest efficiënte middel leek te zijn om vervuiling van het grondwater door dierlijke mest te voorkomen.

De Europese Commissie heeft vanaf het begin van de onderhandelingen over derogatie kenbaar gemaakt dat ze liever kijken naar maatregelen aan de bron om doelstellingen te realiseren, dan dat er 'end of pipe'-oplossingen worden genomen.

Laatste reacties

 • siebe66

  het is toch triest dat de pluimvee sector die de verwerking van mest wel goed op orde heeft moet bloeden voor de rundvee sector.
  daarom kun je als pluimvee houder ook geen lid zijn van lto.
  die komen alleen maar op voor koeieboeren en akkerbouw.

 • Mozes

  De oorzaak van het te hoge nitraatgehalte ligt niet bij de rundveehouderij en ook niet bij een te hoog aantal varkens. Het ligt wel bij de massale mestfraude in de varkenshouderij. Het is voor mij onbegrijpelijk dat de belangenorganisaties en de overheid dit stilzwijgend hebben toegelaten.
  Als de mestfraude niet wordt gestopt zullen wij over een aantal jaren nog steeds een te hoog nitraatgehalte hebben en krijgen wij de derogatie misschien helemaal niet meer.

 • Mozes

  Als ik bij ons in Twente kijk dan valt op dat op de meeste plaatsen de norm wel gehaald wordt. Ook dicht bij de grens. Van boeren die dicht bij de grens wonen is bekent dat ze nog wel eens een zak Duitse kunstmest erbij gebruiken als aanvulling op het tekort aan Nederlandse kunstmest. Toch is dicht bij de grens nergens het nitraatgehalte te hoog. De enigste plaats in Twente waar het nitraatgehalte veel te hoog is is Bentelo. Dit is nou toevallig ook de plaats waar dé varkensconcentratie van Twente zit.

 • minasblunders1

  Daar is niets onbegrijpelijks aan Mozes. De ZLTO en het ministerie van onkunde hebben die mestwetten vanaf 1998 gezamenlijk in elkaar gedraaid, zonder ook maar enige kennis te hebben over de materie. Zij weten al lang dat de enorme saldi die op intensieve bedrijven ontstaan, voortvloeien uit de enorme rekenkundige blunder (het gelijkwaardig optellen van mineralen uit verschillende leefwerelden). Geen wonder dat zij dit stilzwijgend hebben toegelaten. Zij kunnen niet anders; als zij dit aanpakken, dan moeten zij ook hun geblunder toegeven. En daarvoor moet je ballen hebben..........................

 • Mozes

  Ik begrijp uit jou reactie @minasblunders, dat jij erkent dat in varkensgebieden te veel mest op het land komt en dat er dus wel degelijk een mestoverschot is?

 • minasblunders1

  Het is maar net hoe je het wilt opvatten, Mozes. Een individueel bedrijf dat een saldo opbouwt, heeft idd een mestoverschot. Daar tegenover staan hele gebieden in Nederland waar de gronden verschralen door een tekort aan mineralen (extensieve gebieden). Dus kunnen we stellen dat er landelijk gezien geen mestprobleem bestaat. In ieder geval is het in de mestwet zo dat intensieve bedrijven het meeste voordeel hebben (niet alleen de varkensbedrijven, maar alle intensieve veehouderijen), terwijl de extensieve veehouderijen (en akkerbouwers) de dupe zijn van deze achterlijkheid. En zeg nu zelf: als je een vermeend mestprobleem wilt aanpakken, dan is dit toch wel een heel wonderlijke manier.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.