Home

Nieuws 10079 x bekeken 14 reactieslaatste update:1 mei 2014

Derogatie wordt duurder

Den Haag – Deelname aan derogatie wordt duurder. Dat blijkt uit de uitvoeringsregeling voor de verruimde mestnormen die het ministerie van Economische Zaken heeft gepubliceerd.

Deelnemende bedrijven betalen €6,28 per hectare voor 2014. In de vorige periode was dit €5,53.  Dit betekent dat deelname aan derogatie voor een bedrijf van 50 en 55 hectare dit jaar €329,70 kost. In de vorige periode was dit €290,33.
De kosten zijn gestegen vanwege de hogere tarieven voor bemonstering van grond-, drainage- en slootwater, voor de analyse van watermonsters en voor het verzamelen van gegevens over het mineralenmanagement op landbouwbedrijven, meldt het ministerie. De totale kosten voor monitoring van de derogatie bedragen 21.764.000 euro voor een periode van vier jaar. De kosten worden doorberekend naar de derogatiebedrijven.
Vanwege de late goedkeuring kunnen boeren zich dit jaar tot en met 13 juni aanmelden voor derogatie. Er is ook tot die tijd gelegenheid tot op opstellen van bemestingsplannen en het nemen van grondmonsters.
Voor bedrijven die niet kunnen voldoen aan de eis van 80 procent grasland geldt een overgangsregeling. Ze moeten hierbij kunnen aantonen dat ze voor 21 maart bindende afspraken hadden gemaakt over het bouwplan, bijvoorbeeld door een aankoopbon van zaaizaad of een huurcontract voor bouwland te overleggen. Ook voor het verbod op fosfaatkunstmest geldt een overgangsregeling. Alle fosfaatkunstmest aangekocht voor 1 mei 2014 mag dit jaar nog toegepast worden.
Nederland kreeg vorige week goedkeuring voor derogatie voor 250 kilo stikstof uit dierlijke mest op klei- en zandgronden. Voor het centraal- en zuidelijk zandgebied geldt een maximum van 230 kilo.

Laatste reacties

 • ae-ea

  Dievenbende!!!

 • DJM

  Weer een konijn uit de hoge hoed!

 • frebo

  Je kan het ook zien als een gunst, niet als een recht. Niemand verplicht om met de derogatie mee te doen.

 • jan1953

  weer wat uitgedacht die ambtenaren weten niet wat ze doen moeten iedere dag wat nieuws bedenken

 • Trot

  wees blij dat er derogatie is. je kunt beter een paar tientjes meer voor de derogatie betalen, als een paar duizend om stront af te voeren.

 • koestal

  Brussel wil de boeren in Nederland een hak zetten omdat ze succesvol zijn in de zuivelexport,puur jaloezie ! Dijksma werkt er aan mee

 • ae-ea

  Derogatie is een recht, geen gunst. Sterker nog met derogatie wordt ons nog onrecht aangedaan. De normen zijn landbouwkundig veel te laag, de fosfaatnorm ligt gemiddeld op 105 kg per ha. Als we nitraat gaan meten kun je 'zoeken' of je kunt net als in de rest van Europa meten op 1 meter grondwater. LTO in de eerste plaats heeft onze belangen verkwanseld, door 30 jaar achterover te leunen. Is dan iedereen vergeten dat de eerste norm 350 kg was? Niet dat dat goed was, maar nu zijn ze weer de andere kant op doorgeschoten.

 • Snel

  Esther de lange had aangeboden om met haar mee te gaan naar Brussel maar nee ze dulde geen pottekijkers, nu kon ze alleen de Nederlandse landbouw klem zetten. Andere partijen in Brussel hebben aangegeven dat er voor Nederland meerdere en ruimere mogelijkheden waren voor derogatie. Wie is hier nu gek en verkwanseld de belangen van de Nederlandse landbouw. Verdomme hoelang laten wij ons nog zo in de zeik nemen.

 • valtran142

  dan moeten ze ook de zelfde bemonstering doen als in onze buurlanden
  hier meet men op 40 cm
  buurlanden 80 cm
  dan zit er vanzelf minder in
  dit is een beetje heel erg krom en niet volgens eu normen

 • Buurman

  Mogelijk spelen er meer belangen dan boven tafel mogen komen.

 • a.t.herwijnen

  Ben benieuwd wat er morgen weer uit de hoge hoed van de ambtenaren komt??? Is niet tegen te werken.

 • Marcel

  Volgens mij worden de kosten voor grondonderzoek ed. al door de opndernemers zelf betaald of ben ik nu aan het gek worden !

 • info48

  Een verhoging van 13.5% in 1 jaar, voor hetzelfde werk!

 • koestal

  alles wordt duurder,vooral door vele regels

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.