Home

Nieuws

Deloitte: meer verliezen gemeenten op grondbeleid

Den Haag - Over de jaren 2013 en 2014 zullen gemeenten meer verlies lijden op hun grond. Die verwachting sprak Frank ten Have van bureau Deloitte donderdag uit in de Tweede Kamer waar gesproken werd over grondbeleid.

Volgens de onderzoeker zijn gemeenten te optimistisch over het marktherstel.

Ten Have denkt dat 90 procent van de gemeenten de nieuwe verliezen kan opvangen. De grondprijzen zijn de afgelopen jaren gedaald door de crisis. Er wordt minder gebouwd en gemeenten geven minder grond uit dan gepland voor woningbouw en bedrijfsterreinen. Doordat de vraag sterk is afgenomen, is de waarde van bouwgrond flink gedaald.

Eind vorig jaar bleek uit een onderzoek naar de gevolgen van de financiële crisis bij gemeentelijke grondbedrijven dat gemeenten de komende jaren naar verwachting nog tussen de 0,7 en 2,7 miljard euro op hun grond zullen verliezen. Gemeenten verloren van 2010 tot en met 2012 in totaal 2,6 miljard euro op grond. Nog eens 700 miljoen euro aan winst verdampte.

Een van de gemeenten die het zwaar te verduren hebben gehad door de dalende grondprijs is Apeldoorn. Daar is 200 miljoen afgeboekt waardoor alle reserves zijn verdampt. Gemeenten zoals Apeldoorn "lopen langs het randje van de afgrond'', zei wethouder Olaf Prinsen. Er moet maar iets geks gebeuren, bijvoorbeeld door de decentralisatie van de zorg "of we gaan over het randje'', waarschuwde hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.