AlgemeenNieuws

‘Consumptie in februari opnieuw gedaald’

Den Haag – Nederlandse huishoudens hebben in februari 1,2 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan dezelfde maand een jaar eerder.

In januari gaven ze 1,7 procent minder uit. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De daling werd vooral veroorzaakt door het zachte weer, waardoor huishoudens veel minder gas verbruikten voor het verwarmen van hun woning. De consumptie aan goederen, waar gas onder valt, daalde in februari met 11,2 procent. Consumenten beknibbelden in februari 0,3 procent op voedings- en genotmiddelen. Aan duurzame goederen, zoals tv’s en meubelen, gaven ze wel meer uit (4,4 procent).

In de laatste twee maanden van vorig jaar vertoonde de consumptie nog een voorzichtig herstel, na bijna 2,5 jaar van onafgebroken krimp. De consumptiegroei werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een sterke autoverkoop. Relatief veel consumenten kochten een auto voordat op 1 januari de aanschafbelasting (bpm) voor veel modellen omhoog ging.

De zogeheten Consumptieradar van het CBS laat zien dat de omstandigheden voor de consumptie van huishoudens in april “een fractie” zijn verbeterd vergeleken met maart. Dat komt vooral doordat ondernemers in de industrie veel minder negatief zijn over de werkgelegenheid in hun branche. Daarnaast zijn consumenten wat minder somber over hun eigen financiële situatie.

Beheer
WP Admin