AlgemeenNieuws

CDA wil onderhandelingen derogatie stoppen

Den Haag – Het CDA wil de onderhandelingen over een nieuwe derogatie bevriezen tot na de Europese verkiezingen. CDA-Kamerlid Jaco Geurts is niet akkoord met het huidige voorstel, waarbij de eisen voor verruimde mestnormen worden aangescherpt en waarbij behoud van dierrechten voor de komende vier jaar wordt vastgelegd.

Daarmee verliest de Tweede Kamer volgens Geurts zijn beleidsvrijheid om de dierrechten af te schaffen als er voldoende mestverwerking is gerealiseerd.

“Er ontstaat met dit voorstel een doodlopende weg. Er is sprake van een onwerkbare situatie voor boeren. Het groeiseizoen is in volle gang en dan worden de regels gewijzigd. Dat kan niet. De coalitie zet de boeren met de rug tegen de muur”, zegt Geurts, verwijzend naar de verplichte verhoging van 70 naar 80 procent grasland voor boeren die gebruik willen maken van derogatie. Hij vindt het tijd om terug te gaan drukken naar Brussel. “Het is geen eenheidsworst in Europa. Nederland heeft een precisielandbouw en een heel andere waterhuishouding dan andere landen. Ook ik wil schoon water. De resultaten van de afgelopen jaren tonen aan dat we op de goede weg zijn. Brussel moet gaan sturen op doelen en niet op middelen”, vindt Geurts.

Hij pleit voor voortgang van het vierde actieprogramma zoals dat vorig jaar van kracht was, inclusief de derogatie. “Daarmee wil ik niks geks”, zegt de politicus. Op de vraag of Nederland hiermee geen ingebrekestelling vanuit Brussel riskeert, zegt Geurts: “We moeten keuzes maken.” Geurts wil de onderhandelingen over het vijfde actieprogramma na de Europese verkiezingen zo snel mogelijk hervatten. Of Geurts een meerderheid krijgt is de vraag, maar lijkt niet waarschijnlijk.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf is eveneens ontevreden. “Brussel heeft een slecht verhaal, maar in ieder geval op de korte termijn ook de touwtjes in handen, of we dat nu leuk vinden of niet. Stoer doen en het voorstel wegstemmen heeft geen zin, omdat we dan in ieder geval voor dit jaar de noodzakelijke derogatiebeschikking niet krijgen. We doen ons best om er nog uit te halen wat er uit te halen valt.” SGP doelt op een oplossing voor knelgevallen bij de nieuwe eis van 80 procent grasland. De SGP wil deze boeren en boeren in centrale en zuidelijke zandgronden de mogelijkheid bieden 250 kilo stikstof uit dierlijke mest aan te wenden op grasland, in plaats van 230 kilo op hun hele bedrijf.

VVD-Kamerlid Helma Lodders wil de derogatie niet in gevaar brengen en wil de staatssecretaris daarom niet terug naar de onderhandelingstafel sturen. Ook het voorstel van het CDA ziet ze niet zitten. “Dat lijkt me niet haalbaar. Dan val je terug in de regels zonder derogatie. En mogelijk betekent dit dat er ook geen begin gemaakt kan worden met de equivalente maatregelen, die juist voor de plantaardige sectoren ruimte moet bieden”, zegt Lodders.  Ze wil wel dat er een oplossing komt voor een knelgevallen bij de voorwaarde voor 80 procent grasland. “Iemand die al maiszaad heeft gekocht is voor mij al een knelpuntengeval.”

LTO Nederland biedt dinsdag een petitie aan over de gevolgen van de nieuwe derogatievoorwaarden voor boeren en tuinders. LTO kreeg na een oproep om knelpunten te melden in een week tijd meer dan zevenhonderd reacties van boeren. Milieudefensie demonstreert in de aanloop naar het debat tegen groei van de veehouderij.

Beheer
WP Admin