Home

Nieuws 5316 x bekeken 13 reacties

CDA wil onderhandelingen derogatie stoppen

Den Haag – Het CDA wil de onderhandelingen over een nieuwe derogatie bevriezen tot na de Europese verkiezingen. CDA-Kamerlid Jaco Geurts is niet akkoord met het huidige voorstel, waarbij de eisen voor verruimde mestnormen worden aangescherpt en waarbij behoud van dierrechten voor de komende vier jaar wordt vastgelegd.

Daarmee verliest de Tweede Kamer volgens Geurts zijn beleidsvrijheid om de dierrechten af te schaffen als er voldoende mestverwerking is gerealiseerd.

"Er ontstaat met dit voorstel een doodlopende weg. Er is sprake van een onwerkbare situatie voor boeren. Het groeiseizoen is in volle gang en dan worden de regels gewijzigd. Dat kan niet. De coalitie zet de boeren met de rug tegen de muur", zegt Geurts, verwijzend naar de verplichte verhoging van 70 naar 80 procent grasland voor boeren die gebruik willen maken van derogatie. Hij vindt het tijd om terug te gaan drukken naar Brussel. "Het is geen eenheidsworst in Europa. Nederland heeft een precisielandbouw en een heel andere waterhuishouding dan andere landen. Ook ik wil schoon water. De resultaten van de afgelopen jaren tonen aan dat we op de goede weg zijn. Brussel moet gaan sturen op doelen en niet op middelen", vindt Geurts.

Hij pleit voor voortgang van het vierde actieprogramma zoals dat vorig jaar van kracht was, inclusief de derogatie. "Daarmee wil ik niks geks", zegt de politicus. Op de vraag of Nederland hiermee geen ingebrekestelling vanuit Brussel riskeert, zegt Geurts: "We moeten keuzes maken." Geurts wil de onderhandelingen over het vijfde actieprogramma na de Europese verkiezingen zo snel mogelijk hervatten. Of Geurts een meerderheid krijgt is de vraag, maar lijkt niet waarschijnlijk.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf is eveneens ontevreden. "Brussel heeft een slecht verhaal, maar in ieder geval op de korte termijn ook de touwtjes in handen, of we dat nu leuk vinden of niet. Stoer doen en het voorstel wegstemmen heeft geen zin, omdat we dan in ieder geval voor dit jaar de noodzakelijke derogatiebeschikking niet krijgen. We doen ons best om er nog uit te halen wat er uit te halen valt." SGP doelt op een oplossing voor knelgevallen bij de nieuwe eis van 80 procent grasland. De SGP wil deze boeren en boeren in centrale en zuidelijke zandgronden de mogelijkheid bieden 250 kilo stikstof uit dierlijke mest aan te wenden op grasland, in plaats van 230 kilo op hun hele bedrijf.

VVD-Kamerlid Helma Lodders wil de derogatie niet in gevaar brengen en wil de staatssecretaris daarom niet terug naar de onderhandelingstafel sturen. Ook het voorstel van het CDA ziet ze niet zitten. "Dat lijkt me niet haalbaar. Dan val je terug in de regels zonder derogatie. En mogelijk betekent dit dat er ook geen begin gemaakt kan worden met de equivalente maatregelen, die juist voor de plantaardige sectoren ruimte moet bieden", zegt Lodders.  Ze wil wel dat er een oplossing komt voor een knelgevallen bij de voorwaarde voor 80 procent grasland. "Iemand die al maiszaad heeft gekocht is voor mij al een knelpuntengeval."

LTO Nederland biedt dinsdag een petitie aan over de gevolgen van de nieuwe derogatievoorwaarden voor boeren en tuinders. LTO kreeg na een oproep om knelpunten te melden in een week tijd meer dan zevenhonderd reacties van boeren. Milieudefensie demonstreert in de aanloop naar het debat tegen groei van de veehouderij.

Laatste reacties

 • Demeter Griend

  Derogatie gewoon afschaffen zijn we van het gezeur af.
  Scheelt een hoop regels nu moeten er weer uitzonderingen komen voor knelgevallen.
  Anders wordt het toch onwerkbaar.
  Dan maar wat minder vee geeft een hoop rust i.p.v. Meer, meer, meer.

 • probe14

  Makkelijk van Geurts, zo'n oppositie rol. Hij weet toch dat zijn plan de meerderheid niet haalt dus probeert goede sier te maken. Maar boeren hebben al lang door dat deze parlementariër nog geen deuk in een pakje boter slaat. Politiek is meerderheden vinden om wat gedaan te krijgen.

 • anton1937

  Als de mestnormen nog meer verlaagd worden dan wordt geen milieuwinst bereikt,alleen de grond wordt armer en de boeren zijn de klos. Ik ben het eens met Geurts en moet weer constateren dat de VVD onder het juk van de PvdA door moet.

 • schoenmakers1

  makkelijk van Dijksma om maar te roepen, meer is in brussel niet te halen

 • leftturn

  meerderheden om niks gedaan te krijgen, bedoel je zeker. nee dan de VoorstanderVanDierrechten partij, eerst een grote mond en vervolgens helemaal niks.

 • Martin Oldenhof

  Volgens mij wist Dijksma al geruime tijd wat er ging gebeuren met de derogatie, en hield de kamer geruime tijd aan 't lijntje. Maar zei ze niks i.v.m. de gemeenteraadsverkiezingen, was zeker bang nog meer stemmen te verliezen voor de PvdA.

 • w v gemert

  Jaco heeft er een scherpe analyse gemaakt, zelfs LTO verzet zich tegen dit akkoord en grotendeels op dezelfde gronden als Jaco Geurts. De VVD geeft alle ruimte aan PvdA verlaat haar ondernemers principes laat de agrarische sector bloeden,VVD mooie woorden geen daden !!!! Varkensrechten/mestverwerking/vier dagen eis,/klepkeuring/tarieven NVWA, wie heeft er nog meer voorbeelden nodig?

 • koestal

  De VVD laat nu de boeren stikken ,net als de pomphouders in de grensstreek ,ze regeren zich nu echt kapot. Rutte is nu de VVD aan het opblazen door de ondernemers nu op te offeren aan de linkse politiek ,heeft nog wel eventjes belastingverlichting geregeld voor de hogere inkomens in ruil voor legalisering van de illegalen

 • gjsteenwijk1

  Geef mij Bleker maar terug.

 • probe14

  Bleker was populair maar maakte nog geen kip klaar. Schiet niet op. Dijksma politiek zeer bedreven. Zelfs vvd stemt voor. En sgp. Knap.

 • loef

  Geurts heeft wel degelijk een duidelijke lijn bepaalt, de grens van het mogelijke zijn gepasseerd gewoon terug draaien die handel,l iefst terug naar de mineralen boekhouding. Snappen ze in brussel niks van, of zijn ze bang dat we het weer veel milieu vriendelijker zijn , met onze hoge ha. opbrengsten als de rest van de EU....
  Riep Denemarken ook niet wij doen het beste wat betreft antibiotica...
  zonder harde cijfers op tafel te kunnen gooien, we hebben ze al lang verslagen...

 • John*

  zei het tijd geleden al, de varkens en kippen worden aan banden gelegd met mestverwerking en/of dierrechten, de rundveehouderij pakken ze met de derogatie...

 • koestal

  Dijksma verschuilt zich achter Brussel ,Verburg deed dat eerder ook. ,,het moet van Brussel''

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.