Home

Nieuws 519 x bekeken

Britten rollen ruimen dassen niet uit

Somerset – Het ruimen van dassen in de strijd tegen de runder-tbc in Engeland blijft beperkt tot de twee huidige proefgebieden en wordt voorlopig niet verder uitgerold, zoals eerst wel de bedoeling was.

De regering kijkt wel naar mogelijkheden om dassen te vaccineren zodat ze de veeziekte niet verder kunnen verspreiden.

Dat heeft minister Owen Paterson van plattelandszaken meegedeeld in het parlement. De regering in Londen gaf vorig jaar toestemming voor het ruimen van dassen in proefgebieden in Somerset en Gloucestershire in Zuidwest-Engeland waar de runder-tbc het ernstigste heerst. Uit een rapport van de toezichthoudende instantie is echter gebleken dat het ruimen weinig effectief is geweest. Bovendien zijn de dieren niet altijd op menselijke wijze omgebracht, zoals wel het uitgangspunt was. Paterson neemt de aanbevelingen nu mee voor de twee bestaande proefgebieden, waar het ruimen wel door kan gaan, maar breidt het ruimen voorshands niet uit naar andere regio's. ''We moeten eerst zorgen dat we het in de pilots goed voor elkaar hebben, daarom houden we vast aan een verantwoorde benadering.''

Volgens de minister moet de epidemie echter wel bestreden worden. ''Niets doen is geen optie. Runder-tbc is een verschrikkelijke ziekte die vernietigend is voor onze veehouderij en de zuivelindustrie en die ellende veroorzaakt voor veel mensen op het platteland. We moeten er alles aan blijven doen om Engeland runder-tbc-vrij te maken.'' Ruimen van dassen blijft daarbij volgens de bewindsman een belangrijk element omdat zo'n benadering met name in Ierland en Nieuw-Zeeland al zijn nut heeft bewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.