Home

Nieuws 557 x bekeken

Britse controle-actie op illegale arbeid

Londen – De Britse Gangmasters Licensing Authority (GLA), de vergunningverlener voor en toezichthouder op het uitlenen van tijdelijke werkkrachten, heeft de afgelopen weken meer dan 300 boeren en tuinders bezocht. GLA wilde vooral weten welke afspraken zij hebben gemaakt voor het inhuren van seizoenkrachten voor de komende maanden.

De controle volgt op het afschaffen van een speciale dispensatieregeling voor seizoenkrachten in de land- en tuinbouw, de Seasonal Agricultural Workers Scheme (SAWS). Onder die regeling werkten vorig jaar zo'n 21.000 Bulgaren en Roemenen op tuindersbedrijven en elders in de landbouw. SAWS is voor hen niet meer nodig, omdat ze sinds 1 januari vrij toegang hebben tot de arbeidsmarkt in de hele EU.

De Britse boerenbonden hebben vorig jaar nog wel actie gevoerd voor behoud van de regeling om mensen van elders aan te kunnen trekke,n maar SAWS is toch per eind december 2013 beëindigd. Dat betekent dat land- en tuinbouwbedrijven nu onder de gewone regels voor het inhuren van tijdelijke krachten vallen, waar de Gangmasters Licensing Authority controle op uitoefent. GLA wil in dat kader vooral ook weten met welke uitzendorganisaties boeren en tuinders contracten hebben afgesloten.

Op inschakelen van een tussenpersoon zonder vergunning staat ook voor de inlener in Groot-Brittannië een gevangenisstraf van maximaal een half jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.