Home

Nieuws 1733 x bekeken

Boer in Winssen stuit op 70 bommen

Winssen – Een akkerbouwer in het Gelderse Winssen is bij het ploegen gestuit op enkele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De inmiddels gepensioneerde eigenaar van de grond, Wim van Welie, haalde direct de politie erbij. De explosievenopruimingsdienst EOD vond uiteindelijk 70 granaten die zijn overgebracht naar een geheime locatie voor vernietiging.

Van Welie (87) hield tot 1982 melkvee en fokvarkens op het perceel waar de bommen zijn aangetroffen. Een boer uit de omgeving bewerkt de grond sindsdien. "We hebben geen van beiden ooit iets gemerkt van het gevaar dat onder de grond schuilde. Nou, mijn collega heeft echt geluk gehad. Als één zo'n 25-ponder was ontploft waren er nog enkele tientallen mee-ontploft en had het foute boel kunnen zijn." Het perceel ligt er nu half geploegd bij, maar Van Welie denkt dat het inzaaien van mais toch snel kan beginnen.
Volgens Van Welie struinen hobbyisten met metaaldetectoren al enige tijd in de buurt rond. "Ze hebben toestemming gevraagd en gekregen op deze grond op zoek te gaan naar voorwerpen van vroeger. Nu blijkt dat ze eerder op een granaat zijn gestuit en deze zich onbewust van de risico's terug de grond in hebben gestopt. Ja, daar was de politie ook niet echt blij mee, al was mijn collega er heel kalm onder."
De explosievenvondst brengt voor Van Welie de nodige herinneringen terug aan de oorlog die hij als tiener heel bewust meemaakte. Van Welie was 10 jaar oud toen zijn familie in de boerderij trok. De Britten richtten in 1944 in verband met operatie 'Market Garden' een batterij in en beschoten de Duitsers die op zo'n 10 kilometer vlakbij de Rijn zich hadden ingegraven. "De Britten hebben de rotzooi achtergelaten maar ja, een leger heeft natuurlijk prioriteiten. De oorlog moest worden gewonnen."

Of registreer je om te kunnen reageren.