Home

Nieuws 1 reactie

Biobrandstoffenproductie daalt

Washington – De wereldwijde productie van biobrandstoffen is in 2012 voor het eerst sinds het jaar 2000 gedaald, en wel met 0,4 procent.

Dat meldt het World Watch-instituut (WWI), een onderzoeksinstituut in Washington. De productie van bio-ethanol daalde licht tot 83,1 miljard liter. De productie van biodiesel nam dit jaar slechts met 100.000 liter toe tot 22,5 miljard liter.
Uit de cijfers blijkt dat de VS in 2012 goed was voor 61 procent van de totale productie van bio-ethanol. Brazilië tekende voor 26 procent terwijl China, Canada en Frankrijk de top vijf completeren. De Amerikaanse productie daalde in 2012 4 procent tot 50,4 miljard liter. De oorzaak ligt in de grondstof die wordt gebruikt: mais. Extreme droogte maakte dat de maisoogst klein was en de maisprijs hoog.
Door de decimering van de maisoogst werd de VS zelfs kortstondig netto-importeur van bio-ethanol. Brazilië zag de productie in 2012 juist stijgen met 3 procent tot 21,6 miljard ton. In Brazilië wordt vooral suikerriet als grondstof gebruikt en de suikerprijs stond een groot deel van het jaar onder druk. De rest van de ethanolmarkt is versnipperd. De EU als geheel was goed voor 'slechts' 4,6 miljoen liter bio-ethanol.
De VS was met een productie van 3,6 miljard liter ook de grootste producent van biodiesel. Argentinië volgde op plaats twee met een productievolume van 2,8 miljard liter. Brazilië volgt met 2,7 miljard liter. De EU als geheel was goed voor 41 procent van de wereldwijde productie van biodiesel. Het volume daalde 7 procent, mede door goedkope importen van Argentijnse en Indonesische biodiesel.
WWI stelt vast dat de markt sterk gedreven wordt door subsidies. In 2012 zou voor 20 miljard dollar aan steun zijn verstrekt aan de sector.

Eén reactie

  • Barneveldsei

    Voedsel verwerken tot biobrandstoffen.
    Dagelijks zijn er mensen die hun eten niet kunnen betalen. Door die hoge prijzen wordt het alleen maar erger. Diep triest..

Of registreer je om te kunnen reageren.