AlgemeenNieuws

Alle fosfaatkunstmest voor 1 mei gekocht mag op derogatiebedrijf

Den Haag – Boeren die gebruik maken van derogatie kunnen dit jaar fosfaatkunstmest die voor 1 mei 2014 is aangeschaft gewoon benutten.

Dat blijkt uit een overgangsregeling die staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is overeengekomen. Vorige week bleek uit documenten van de Europese Commissie dat fosfaatkunstmest voor boeren die gebruik willen maken van verruimde mestnormen (derogatie) niet meer is toegestaan.

Omdat dit verbod midden in het plant- en zaaiseizoen bekend is geworden, is een overgangsregeling volgens het ministerie noodzakelijk.

Boeren die voor 1 mei fosfaatkunstmest hebben aangekocht kunnen dit onder voorwaarden benutten als ze derogatie aanvragen. Wanneer ze de kunstmest gebruiken als voorjaarsaanwending, tot en met 15 mei, moeten ze dit melden bij de derogatie-aanvraag bij RVO.nl. (voorheen Dienst Regelingen). Wanneer de fosfaatkunstmest voor 1 mei 2014 gekocht is, maar na 15 mei wordt gebruikt, moet het aankoopbewijs hiervan aan RVO.nl worden overlegd om dit te kunnen aantonen.

De Europese Commissie vindt dat Nederland genoeg fosfaat uit dierlijke mest kan halen met het aanwezige mestoverschot en wil daarom het gebruik van fosfaatkunstmest in Nederland terugdringen. Volgens Economische Zaken is voor de overgangsregelingen geen toestemming nodig vanuit Brussel en kan een regeling worden getroffen nu de voorwaarden zo laat bekend werden.

Volgens LTO Nederland komt Dijksma met de regeling “veehouders enigszins tegemoet”, maar volgens bestuurder Hans Huijbers zijn de bezwaren van ondernemers maar ‘deels weggenomen’. LTO benadrukt dat er geen enkel overleg is geweest tussen EZ en LTO over het verbod op fosfaatkunstmest.

Beheer
WP Admin