Home

Nieuws 4281 x bekeken 11 reacties

Alle fosfaatkunstmest voor 1 mei gekocht mag op derogatiebedrijf

Den Haag – Boeren die gebruik maken van derogatie kunnen dit jaar fosfaatkunstmest die voor 1 mei 2014 is aangeschaft gewoon benutten.

Dat blijkt uit een overgangsregeling die staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is overeengekomen. Vorige week bleek uit documenten van de Europese Commissie dat fosfaatkunstmest voor boeren die gebruik willen maken van verruimde mestnormen (derogatie) niet meer is toegestaan.
Omdat dit verbod midden in het plant- en zaaiseizoen bekend is geworden, is een overgangsregeling volgens het ministerie noodzakelijk.
Boeren die voor 1 mei fosfaatkunstmest hebben aangekocht kunnen dit onder voorwaarden benutten als ze derogatie aanvragen. Wanneer ze de kunstmest gebruiken als voorjaarsaanwending, tot en met 15 mei, moeten ze dit melden bij de derogatie-aanvraag bij RVO.nl. (voorheen Dienst Regelingen). Wanneer de fosfaatkunstmest voor 1 mei 2014 gekocht is, maar na 15 mei wordt gebruikt, moet het aankoopbewijs hiervan aan RVO.nl worden overlegd om dit te kunnen aantonen.

De Europese Commissie vindt dat Nederland genoeg fosfaat uit dierlijke mest kan halen met het aanwezige mestoverschot en wil daarom het gebruik van fosfaatkunstmest in Nederland terugdringen. Volgens Economische Zaken is voor de overgangsregelingen geen toestemming nodig vanuit Brussel en kan een regeling worden getroffen nu de voorwaarden zo laat bekend werden.

Volgens LTO Nederland komt Dijksma met de regeling "veehouders enigszins tegemoet", maar volgens bestuurder Hans Huijbers zijn de bezwaren van ondernemers maar 'deels weggenomen'. LTO benadrukt dat er geen enkel overleg is geweest tussen EZ en LTO over het verbod op fosfaatkunstmest.

Laatste reacties

 • alco1

  Toch een teken dat ze de problemen die konden ontstaan, zelf over het hoofd hadden gezien. Getuigd nog meer van onkunde.

 • Gerjo-Kompier1

  Dus in het vervolg dikke mestfractie of mestkorrels aanvoeren, om een fosfaattekort aan te vullen. Misschien wel goedkoper dan fosfaatkunstmest. Alle heisa voor niets......?

 • gjcamps

  Dierlijke mest is lekker handig bij rijen bemesting. Waarom verplichtingen en geen marktwerking tussen organische en minerale meststoffen?

 • bbuizer

  Even een beetje lucht dus voor een aantal derogatiebedrijven. De extra voorwaarde, dat bij derogatie geen kunstmestfosfaat mag worden gebruikt, kan ook het terugwinnen van groene mineralen zoals fosfor uit mest treffen. Dat zou ook de verwerking van mest tegenwerken, wat toch niet de bedoeling kan zijn. In het project SCARLET-PLUS, dat we momenteel in een consortium van bedrijven uitvoeren, willen we het juist mogelijk maken dat groene mineralen uit reststromen van natte biomassa (o.a. dunne mest) teruggewonnen kunnen worden voor toepassing in de landbouw. Zie ook http://www.buizeradvies.nl/energie.html
  De markt voor groene mineralen zou uit milieu oogpunt en omdat de delfstof fosfor binnen 50 jaar op dreigt te raken juist bevorderd moeten worden. Daarom is het van belang dat groene mineralen uit natte biomassa ook als zodanig erkend worden. Nu exporteren de Nederlandse waterschappen jaarlijks honderdduizenden tonnen fosfaat in de vorm van struviet (MgNH4PO4, oftewel Magnesium-Ammonium-Phosphate) naar Duitsland. Noodgedwongen, want in Nederland mag het niet over het land uitgereden worden en in Duitsland wel. Maar het levert ons niets op. Dit vraagt om actie! Het lijkt me dat we die fosfaat in de toekomst zelf hard nodig hebben.

 • johndeere6910forever

  Maar nu put de grond nog meer uit als er nog minder fosfaat op mag zoude we nu ook niet meer drijfmest per bunder mogen doen,dan wordt het mest overschot ook minder

 • koestal

  nog net op de valreep,moeten we hier blij mee zijn ?

 • koestal

  nu kan het ineens wel met de bekende smoes van Dijksma

 • wvb

  Snel op papier nog wat kopen

 • ...............

  Eerst heeft het Ronde Tonnetje het onderwijs in de afgrond gestort en nu moet de landbouw er aan geloven.

 • geen boer

  op zich een redelijke oplossing, maar zorgelijk dat dit kennelijk gewoon over het hoofd gezien was. Typerend voor een al jarenlang steeds meer verjuridiserend korps op LNV. Ook vóórdat het EZ werd was dit al in gang. Technisch-inhoudelijke kennis doet er steeds minder toe; een zeer zorgelijke ontwikkeling.

 • koestal

  wat een coulantie !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.